DISTRIBUIȚI

Eurodeputaţii au criticat vehement luni, în sesiunea plenară de la Strasbourg, promovarea fulger controversată a lui Martin Selmayr, şeful de cabinet al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în postul strategic de secretar general al executivului comunitar, relatează AFP, potrivit agerpres.

Modul în care germanul Martin Selmayr (47 de ani) a fost desemnat la 21 februarie în cea mai înaltă funcţie administrativă a Comisiei ”distruge toată credibilitatea Uniunii Europene drept campioană a integrităţii şi transparenţei în administraţia publică, într-un context în care încrederea opiniei publice se află la nivelul cel mai scăzut”, a acuzat eurodeputata liberală olandeză Sophia in’t Veld.


Citeşte şi: Trump îl primeşte la Casa Albă pe prinţul moştenitor al Arabiei Saudite

Parlamentul European a adăugat în programul sesiunii sale plenare o dezbatere privind promovarea surprinzătoare a lui Martin Selmayr, cu ceva mai mult de un an înainte de sfârşitul mandatului lui Jean-Claude Juncker, decizie care a provocat o polemică la Bruxelles legată de lipsa de transparenţă a acestei numiri.

”Instituţiile europene nu aparţin înalţilor funcţionari, ci cetăţenilor europeni. Primii se află aici pentru a-i servi pe ceilalţi şi nu pentru a se servi pe ei înşişi”, a denunţat, la rândul său, europarlamentara franceză Françoise Grossetete (PPE, dreapta).

Potrivit olandezului Dennis De Jong (GUE, stânga radicală), ”totul miroase urât în această numire, totul a fost făcut în spatele uşilor închise”.

El a afirmat că s-a simţit ”ca şi cum am fi revenit pe vremea Comisiei (luxemburghezului Jacques) Santer”, care a demisionat în 1999 pentru fraudă.

Citeşte şi: Văduva fostului spion KGB Litvinenko îndeamnă Marea Britanie să adopte lista americană Magniţki

Comparaţia a fost evocată şi de liderul grupului liberal, belgianul Guy Verhofstadt. ”Dacă Comisia Juncker nu este atentă, va avea aceeaşi soartă ca şi comisia Santer”, a avertizat el pe Twitter.

Numeroşi eurodeputaţi au regretat absenţa din sală a lui Jean-Claude Juncker, executivul european fiind reprezentat la dezbatere de comisarul pentru buget, Günther Oettinger.

”Considerăm că Martin Selmayr este calificat fără niciun dubiu. Vă cerem să controlaţi această decizie, dar şi să o acceptaţi”, a pledat comisarul Oettinger în faţa PE.

Comisia pentru control bugetar a PE va examina ”săptămâna viitoare” procedura de numire a lui Martin Selmayr, a precizat eurodeputata germană Ingeborg Graessle (PPE).

Mediatoarea UE, irlandeza Emily O’Relly, responsabilă cu anchetarea plângerilor în domeniul administrativ, a declarat pe Twitter că a primit două sesizări pe tema promovării lui Martin Selmayr şi că ”le analizează”.