DISTRIBUIȚI
Politico

Eurodeputaţii s-au pronunţat marţi, într-o dezbatere cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel (foto), pentru decizii clare, care să nu lase loc de compromis, cu privire la redresarea economiei europene, indică un comunicat al Parlamentului European,preluat de agerpres.

În intervenţia sa, vicepreşedintele pentru relaţii interinstituţionale al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a subliniat că agenda summitului UE din 15-16 octombrie ar trebui să aibă ca principale teme investiţiile în digitalizare şi reducerea emisiilor de carbon şi pregătirea Uniunii Europene pentru orice scenariu cu privire la retragerea Regatului Unit din blocul comunitar. La încheierea dezbaterii din plenul PE, Sefcovic a menţionat că executivul UE va prezenta în curând o propunere privind salariul minim şi va face tot posibilul pentru ajungerea rapidă la un acord între Parlament şi Consiliu în privinţa atât a planului de redresare economică post-COVID-19, cât şi a bugetului multianual al UE.


Citeşte şi: Trump: ‘Ieşiţi din case, dar rămâneţi prudenţi!’ – VIDEO

Liderul grupului Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, a spus că liderii statelor UE ar trebui să se concentreze pe crearea de locuri de muncă, investiţii pentru relansarea economiei, exporturi şi tranziţia către o economie digitală. Pe de altă parte, el a întrebat de ce Aleksandr Lukaşenko nu se află pe lista demnitarilor belaruşi supuşi sancţiunilor UE şi care este motivul pentru care negocierile de aderare cu Turcia nu au fost oprite.

Iratxe García Pérez, lidera grupului socialist din Parlamentul European (S&D), a opinat că în centrul strategiei de redresare a economiei europene trebuie să se afle onestitatea socială, cu atât mai mult cu cât tăierile din bugetele pentru sănătate şi educaţie în timpul crizei din 2008 au lăsat multe persoane neprotejate în faţa actualei crize sanitare europene şi mondiale.

Pentru ca Uniunea Europeană să devină un actor internaţional credibil statele membre trebuie să adopte decizii geopolitice cu majoritate calificată şi să cadă de acord asupra respectării stricte a valorilor comune şi a statului de drept în interiorul UE, a afirmat liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloş.

Potrivit preşedintelui grupului Identitate şi Democraţie (ID), Marco Zanni, fondurile UE vor sosi probabil prea târziu şi vor fi insuficiente pentru a contribui la redresarea economiei, el avertizând că ar putea fi introduse noi taxe.

Citeşte şi: Manifestanţii din Kîrgîzstan au pătruns în sediul puterii şi l-au eliberat pe fostul preşedinte – VIDEO

Co-liderul grupului Verzilor, Philippe Lamberts, a menţionat că lipsa de independenţă energetică şi digitală slăbeşte Uniunea Europeană pe plan internaţional, el pledând şi pentru instrumente simple şi eficiente pentru a se asigura că regulile şi valorile comune sunt respectate în interiorul UE.

Derk Jan Eppink, din partea Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) a făcut apel la mai mult ‘trumpism’ şi la o cooperare mai strânsă cu SUA în politica externă a UE pentru a pune ţările terţe sub presiune, în timp ce Giorgos Georgiou, reprezentant al grupului Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică, le-a cerut statelor membre să stopeze colonizările turce din Famagusta (partea turcă a Ciprului) care ameninţă pacea în Mediterana Orientală.