DISTRIBUIȚI
hungarytoday.hu

Eurodeputatul ungar Bela Kovacs, membru al partidului de extremă dreaptă Jobbik, a fost pus sub urmărire penală de către Parchetul ungar, care îl suspectează de spionaj în favoarea Rusiei, relatează AFP, potrivit agerpres.

Politicianul, în vârstă de 57 de ani, este cercetat pentru ‘participare la activităţi de spionaj în favoarea unui stat străin’, a indicat Parchetul într-un comunicat.


Citeşte şi: Trei bărbaţi sunt acuzaţi de ASASINAREA jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia

El este vizat de o anchetă, deschisă la Budapesta, referitoare la acţiuni de spionaj ‘împotriva instituţiilor europene’, fraudă fiscală şi falsificare de documente, fapte care au cauzat un important prejudiciu financiar.

Justiţia ungară nu a menţionat statul în beneficiul căruia eurodeputatul este suspectat că a acţionat, dar presa ungară a făcut referire la numeroase călătorii efectuate de Bela Kovacs la Moscova, unde s-ar fi întâlnit în secret cu diplomaţi ruşi.

El riscă pentru spionaj o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între doi şi opt ani.

Eurodeputatul neagă aceste acuzaţii care au fost publicate de către un jurnal proguvernamental în 2014 cu puţin înainte de alegerile europene în care a câştigat un loc de deputat în Parlamentul European, însă în octombrie 2015 Parlamentul de la Strasbourg i-a ridicat imunitatea.

Citeşte şi: Moscova a eliberat mandat de arestare pe numele unui importat lider politic de la Chişinău

De la victoria partidului de dreapta Fidesz prin care premierul ungar Viktor Oban a obţinut un al doilea mandat, în 2014, partidul Jobbik a devenit al doilea cel mai important din ţară.

Viktor Orban este favorit în sondaje pentru obţinerea unui al treilea mandat în alegerile legislative care urmează să aibă loc în aprilie. În materie de politic externă, el afişează deschis apropierea de preşedintele rus Vladimir Putin, care l-a primit la Budapesta în 2015 şi 2017.