DISTRIBUIȚI
afp

Moneda euro a revenit miercuri deasupra parităţii cu dolarul, pentru prima dată de la mijlocul lunii septembrie, profitând de o uşoară depreciere a monedei americane ca urmare a datelor slabe privind evoluţia pieţei imobiliare americane dar şi a posibilităţii unei noi înăspriri a politicii monetare a BCE, informează AFP, potrivit agerpres

La rândul său, lira sterlină a continuat şi ea să se aprecieze, după ce noul premier Rishi Sunak a reuşit să liniştească pieţele financiare după dezastrul provocat de Guvernul de scurtă durată condus de Liz Truss, a cărui politică fiscală a prăbuşit lira la cel mai scăzut nivel din istorie.


Citește și: Mobilizarea parţială a determinat funcţionari publici să fugă din Rusia şi a dus la un deficit de personal în administraţie

În jurul orei 10:30 GMT, moneda euro s-a apreciat cu 0,49%, până la 1,0015 dolari, profitând de o „diminuare temporară a îngrijorărilor cu privire la energie şi de aşteptările privind o nouă majorare de dobândă în Europa, după o nouă contracţie a indicatorilor PMI”, a explicat Guillaume Dejean, de la Western Union.

Potrivit indicatorilor PMI publicaţi luni, care servesc drept barometru al activităţii economice, reculul economic din zona euro s-a accelerat în luna octombrie în sectorul privat, ceea ce face să planeze spectrul unei recesiuni.

De asemenea, investitorii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să anunţe joi o nouă majorare a dobânzii de referinţă cu 0,75 puncte de bază, ceea ce ar trebui să susţină cursul de schimb al monedei unice. Instituţia de la Frankfurt a majorat deja, de două ori, costul creditului în zona euro, cu 0,50 puncte de bază în luna iulie şi cu 0,75 puncte de bază în luna septembrie.

Citește și: Poliţia rusă a luat ‘la puricat’ casa jurnalistei Ksenia Sobciak

Chiar dacă „este puţin probabil ca zona euro să evite recesiunea”, temperaturile ridicate şi „scăderea semnificativă a preţurilor la energie, în special la gaze naturale, ar putea aduce o anumită uşurare” pe termen scurt, afirmă Thu Lan Nguyen, de la banca germană Commerzbank. Cu toate acestea, analistul trage totuşi un semnal de alarmă, potrivit căruia „este încă mult prea devreme să sperăm o revenire durabilă” în ceea ce priveşte criza energetică din Europa care a erodat puterea de cumpărare a consumatorilor în ultimele luni.