DISTRIBUIȚI

O nouă erupţie a vulcanului Etna de pe insula Sicilia, care a început marţi noapte cu o scurgere importantă de lavă, a determinat miercuri închiderea parţială a aeroportului din Catania şi o ploaie de cenuşă care a căzut peste localităţile învecinate, relatează EFE, potrivit agerpres.

Cea de-a 16-a erupţie, din 16 februarie, a vulcanului cel mai activ din Europa s-a produs în craterul sud-estic cu aruncarea în aer a unor materii incandescente până la 6 kilometri înălţime, potrivit Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) .


Citeşte şi: Coreea de Nord a lansat două rachete, o primă provocare pentru Biden

Norul de cenuşă a fost purtat de vânt în direcţia sud-est şi spre Catania, fapt ce a provocat închiderea sectorul aerian şi a pistei aeroportului, unde se desfăşoară acţiuni de îndepărtarea a ploii de cenuşă.

Din craterul de sud-est al vulcanului se scurg două fluxuri de lavă: unul spre Valle del Bove care a coborât până la aproximativ 1.900 – 1.800 de metri şi altul care se îndreaptă spre sud şi care este mai puţin alimentat.

Citeşte şi: Un francez face 20 de ani de închisoare pentru UCIDEREA unei prostituate românce

Potrivit INGV, activitatea continuă de explozie în craterul sud-estic se menţine la valori înalte, deşi în cursul dimineţii de miercuri a înregistrat o scădere.