DISTRIBUIȚI
Reuters

Organizaţia separatistă bască ETA a început să voteze cu privire la dizolvarea sa, a relatat joi cotidianul basc Gara, care publică fragmente dintr-o scrisoare a conducerii grupării, favorabilă acestei opţiuni, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Ne revine să punem capăt conflictului armat şi situaţiilor legate de acesta şi să ne punem la dispoziţie toate forţele pentru impulsionarea procesului politic”, scrie conducerea ETA în textul adresat membrilor organizaţiei separatiste.


Citeşte şi: Fostul preşedinte bolivian este judecat în Florida

ETA (acronim de la Euskadi Ta Askatasuna, care în limba bască înseamnă ‘Patria Bască şi Libertatea’) a început anul trecut o dezbatere internă privind dizolvarea sa, iar în prezent s-a ajuns la faza votului, explică Gara.

”Situaţia cea mai profitabilă pentru noi, ca şi pentru sectoarele populare şi lucrătorii basci, nu este decât aceea de a lăsa etapa precedentă definitiv în urma noastră”, scrie ETA.

În aprilie anul trecut, ETA a anunţat dezarmarea sa completă şi a evocat luarea deciziilor ”între toţi membrii cu privire la maniera de a avansa”.

Fondată în 1959, ETA a duc începând din 1969 o campanie de atentate soldată cu moartea a 829 de persoane, conform bilanţurilor oficiale.

În 2011, organizaţia, activă în Spania şi Franţa, a renunţat la lupta armată pentru independenţa Ţării Basce şi a Navarrei.

Citeşte şi: Un individ s-a autodetonat în faţa ambasadei americane din Muntenegru

Pentru o lungă perioadă, ETA a refuzat să depună armele şi să se dizolve, aşa cum solicitau Madridul şi Parisul, organizaţia cerând în schimb amnistii şi o negociere cu privire la membrii săi întemniţaţi, puţin peste 300 de persoane în prezent.

În 2017, ETA a renunţat însă la această negociere şi a decis să se dezarmeze într-o manieră unilaterală, dând justiţiei franceze, la 8 aprilie, coordonatele ascunzătorilor ei de arme.