DISTRIBUIȚI
Fortune
Kaja Kallas, leader of the liberal Reform Party reacts after winning Estonia's general election in Tallin, in the night from March 3 to 4, 2019. - Estonia's opposition liberal Reform party won the general election, outpacing centre-left Prime Minister Juri Ratas's party and a surging far-right buoyed by a backlash from mostly rural voters in the Baltic eurozone state. Led by former MEP Kaja Kallas, Reform garnered 28.8 percent of the vote, well ahead of Ratas's Centre party on 23 percent, with the far-right EKRE more than doubling its previous election score at 17.8 percent, according to full results on Estonia's official state elections website. (Photo by Raigo PAJULA / AFP) (Photo credit should read RAIGO PAJULA/AFP/Getty Images)

Estonia s-a apropiat sâmbătă de formarea unei majorităţi parlamentare şi a unui guvern de coaliţie care ar include şi extrema dreaptă, la mai mult de o lună după ce alegerile legislative au creat un parlament fragmentat în această ţară baltică, unde preşedintele Kersti Kaljulaid a desemnat-o deja premier pe lidera formaţiunii liberale Partidul Reformei, Kaja Kallas, care însă în prezent nu este susţinută de o majoritate în legislativ, relatează dpa şi Reuters, potrivit Agerpres.

Un acord de coaliţie a fost încheiat între Partidul de Centru (cu orientare de centru-stânga) condus de premierul în exerciţiu Juri Ratas, formaţiunea conservatoare Pro Patria (Isamaa) şi cea de extremă dreapta Partidul Conservator al Poporului (EKRE).


Citește și : Ebola în RD Congo: Bilanţul a crescut la 700 de morţi

Această coaliţie s-ar sprijini pe 57 din cei 101 parlamentari şi ar lăsa în afara guvernului Partidului Reformei (liberal), care a obţinut cele mai multe voturi în alegeri (28,8% şi 34 de mandate în legislativ) şi este condus de Kaja Kallas, fiica fostului prim-ministru şi comisar european Siim Kallas.

Kaja Kallas, o juristă de 41 de ani, fostă eurodeputată şi o pro-europeană convinsă, era considerată imediat după alegeri favorită pentru postul de premier. De altfel, preşedintele Kersti Kaljulaid a desemnat-o vineri să formeze guvernul şi ea are acum la dispoziţie 14 zile să încerce formarea unei coaliţii.

Dar Partidul de Centru, care deţine 26 de mandate în legislativ, a respins orice colaborare cu Partidului Reformei, astfel că pentru acesta din urmă este foarte greu să formeze o coaliţie, în condiţiile în care abordarea sa eurofilă nu dă multe şanse unei colaborări cu extrema dreaptă sau cu conservatorii, care deţin 19 şi, respectiv, 12 mandate în legislativ. O coaliţie doar cu social-democraţii, care au 10 mandate, nu ar fi suficientă pentru formarea unei majorităţi, dar Kaja Kallas a declarat că va încerca să obţină sprijin individual din partea unor parlamentari ai Partidului de Centru şi Pro Patria care sunt nemulţumiţi de o cooptare a extremei drepte la guvernare.

Citește și : Afganistan: Două explozii în provincia Jalalabad; cel puțin trei morți

Conform presei locale, în baza acordul de coaliţie tripartid, Juri Ratas îşi va păstra postul de premier în noul executiv în care cele trei partide din coaliţie vor avea fiecare câte cinci posturi de ministru. Ratas a fost criticat de partenerii săi din UE pentru intenţia de a aduce extrema dreaptă la guvernare, mai ales că după alegeri el a exclus o alianţă cu aceasta.