DISTRIBUIȚI
iStock

Estonia va iniţia începând din 15 mai o revenire graduală la normalitate prin relaxarea treptată a măsurilor de combatere a epidemiei cu noul coronavirus, a anunţat marţi guvernul de la Tallinn, care a aprobat un calendar cu ridicarea restricţiilor privind libertăţile personale, activitatea economică şi viaţa publică, transmite agenţia EFE, scrie agerpres.

Conform acestui calendar, din 15 mai va începe redeschiderea instituţiilor de învăţământ. Planul elaborat de guvern prevede însă şi posibilitatea revenirii la unele restricţii dacă situaţia sanitară se deteriorează.


Citește și : Italia mizează pe măşti distribuite masiv şi pe o aplicaţie de telefon, după relaxarea restricţiilor

Estonia a înregistrat până în prezent 1.660 de cazuri de COVID-19, dintre care 50 de decese. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 13 noi cazuri de infectare, dar scăderea acestui bilanţ zilnic a determinat executivul să accepte relaxarea progresivă a măsurilor de izolare.

Restricţiile privind accesul în parcuri şi în locurile de joacă pentru copii vor fi ridicate, dar vor fi menţinute regulile privind distanţarea fizică. De pe 18 mai vor fi ridicate şi restricţiile de călătorie către insulele estone din Marea Baltică, de unde a provenit epidemia în urma unei călătorii a unei echipe italiene de volei în luna februarie. Toate evenimentele publice, inclusiv sărbătorile tradiţionale ale verii în această ţară, vor rămâne suspendate până la sfârşitul lunii iunie.

Citește și : Negocierile UE-Marea Britanie pe tema unui acord comercial post-Brexit,’în impas’

Dar social-democraţii, aflaţi în opoziţie, au criticat acest plan, estimând că vor fi redeschise prea repede centrele comerciale şi edificiile publice şi că în elaborarea lui nu a fost avut în vedere ca principal criteriu numărul bolnavilor de COVID-19 spitalizaţi, amintind că restricţiile au fost adoptate tocmai pentru a evita un colaps al sistemului sanitar.