DISTRIBUIȚI
Publika.md

Premierul estonian aflat la sfârşit de mandat, Juri Ratas, a demarat marţi negocieri în vederea formării unei coaliţii cu un partid de extremă dreapta care a cunoscut o ascensiune spectaculoasă în urma ultimelor alegeri legislative, pentru a-i împiedica pe liberalii câştigători să formeze un guvern, informează AFP, potrivit Agerpres.

Cinci partide au intrat în Parlamentul Estoniei în urma alegerilor din 3 martie, ceea ce face dificilă formarea unei coaliţii.


Citește și : Brexit: Laburiştii votează împotriva acordului propus de premierul May

Tentativa lui Kaja Kallas, lidera liberalilor din partidul Reforma de a forma o coaliţie majoritară cu Centrul, partidul lui Ratas, clasat pe locul doi, a eşuat săptămâna trecută după ce acesta din urmă a respins propunerile ei pentru reducerea impozitelor. Acest refuz le-a lăsat lui Kallas şi Ratas libertatea de a căuta alţi parteneri de guvernare.

Ratas a demarat marţi negocieri cu partidul conservator Isamaa (fostul Pro Patria) şi cu partidul popular conservator de extremă dreapta eurosceptic EKRE, trecând inclusiv peste o opoziţie puternică în cadrul propriului partid.

„Dacă partidul Centru are posibilitatea de a forma o coaliţie, eu sunt gata să-mi continui munca” (în calitate de premier), a declarat Ratas înainte de începerea negocierilor, adăugând că el este de asemenea gata să intre în opoziţie.

Dacă cele trei partide vor reuşi să ajungă la un acord, ele ar putea dispune de majoritatea absolută, cu 57 de voturi din totalul celor 101 câte numără Parlamentul Estoniei. Partidul reformist câştigător al alegerilor a obţinut 34 de locuri.

EKRE şi Isamaa susţin printre altele că doresc să revoce legislaţia ce permite recunoaşterea juridică a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. EKRE cere se asemenea reducerea impozitelor şi adoptarea de măsuri pentru interzicerea intrării de migranţi originari din Orientul Mijlociu pe teritoriul ţării.

Kaja Kallas, care ar putea deveni prima femeie premier din Estonia, a declarat marţi că ar opta pentru negocieri cu Partidul Social-Democrat, chiar dacă împreună nu ar avea majoritate absolută. Eurofilă, Kaja Kallas a exclus colaborarea cu EKRE, al cărui lider, Mart Helme, nu respinge ideea de a scoate Estonia din UE.

Citește și : Încă o lovitură pentru Boeing: EASA decide suspendarea tuturor zborurilor în Europa cu avioane de tip 737 MAX

Preşedinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, şi-a făcut publică intenţia de a o însărcina pe Kallas, avocată în vârstă de 41 de ani şi fostă europarlamentară, să formeze un guvern, însă fără a fixa o dată concretă.

Problemele recurente precum fiscalitatea şi cheltuielile publice au dominat alegerile din această republică baltică, cu 1,3 milioane de locuitori, cunoscută pentru performanţa sa în materie de informatică.