DISTRIBUIȚI
ERR News

Mai multe sute de cercetători şi cadre universitare din Estonia au manifestat din nou, miercuri, în faţa Parlamentului din Tallinn şi a Ministerului Educaţiei din Tartu, pentru a denunţa lipsa de fonduri pentru cercetarea ştiinţifică, informează AFP, potrivit agerpres.

Aceste acţiuni fac parte dintr-o grevă de avertisment, anunţată în timpul unei manifestaţii similare joia trecută.


Citește și : Administraţia Trump, acuzată că încearcă să influenţeze rezultatele recensământului din 2020

Manifestanţii şi-au formulat revendicările în contextul recentelor decizii ale guvernului, precum reducerea TVA la băuturile alcoolice şi refuzul de a majora salariile personalului de pe echipajele de urgenţă.

„Estonia cercetării contra berii ieftine?”, se putea citi pe o pancartă. „Stop cheltuielilor în detrimentul viitorului, începeţi să investiţi în el”, scria pe o alta.

Cercetătorii, care cer ca finanţarea sectorului lor să ajungă la 1% din PIB, au primit sprijinul organizaţiilor medicilor şi al asociaţiilor artiştilor. Cauza lor nu este văzută cu ochi buni de guvernul de coaliţie, al cărui ministru de finanţe Martin Helme vine din partidul extremei drepte naţionaliste EKRE.

Finanţarea cercetării va ajunge la 1% din PIB „când banii vor creşte în copaci”, a declarat Helme marţi, într-un interviu, afirmând că protestatarii sunt organizaţi de un mic grup de stânga ce pretinde că reprezintă toţi cercetătorii.

Citește și : Întâlnire fulger Trump-Merkel la Portsmouth – Cei doi lideri au discutat despre situaţia din Libia şi cea din Africa Occidentală

Potrivit Eurostat, Estonia se situează sub media europeană în ceea ce priveşte cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare. Cu toate acestea, denumită E-stonia, această ţară de 1,3 milioane de locuitori este renumită pentru inovaţiile sale tehnologice. Ea a fost pioniera votului pe internet şi găzduieşte Centrul de apărare cibernetică al NATO.