DISTRIBUIȚI
captura YouYube

Estonia a primit până în prezent peste 10 tancuri din Olanda, iar Lituania aşteaptă apropiata livrare a două transportoare blindate din Germania, în contextul în care statele baltice, membre ale NATO şi Uniunii Europene, iau măsuri pentru a-şi întări apărarea în faţa Rusiei, relatează luni agerpres .

Estonia, Letonia şi Lituania, cele trei foste republici sovietice, au decis să-şi consolideze forţele militare, fiind preocupate de anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014.


Armata Estoniei a precizat într-un comunicat difuzat luni că tancurile olandeze şi trei vehicule de suport au ajuns în ţară la sfârşitul săptămânii trecute. Olanda şi Estonia au convenit în 2014 cumpărarea de către armata estonă a 44 de tancuri la mâna a doua ale armatei olandeze până în 2018, primele fiind livrate în octombrie 2016.

Citește și : Marea Britanie şi Uniunea Europeană (UE) au ajuns la un compromis asupra frontierei irlandeze după Brexit

Cele două blindate – de tipul Boxer – care vor fi livrate Lituaniei de Germania sunt aşteptate în statul baltic la jumătatea lui decembrie, a menţionat pentru agenţia BNS un purtător de cuvânt al armatei lituaniene.

Pentru început, ele vor fi folosite la antrenamente, precizează sursele citate. Lituania va achiziţiona până în 2021 un total de 88 de transportoare blindate Boxer de la producătorul ARTEC.

Estonia, care are graniţă cu Rusia, cheltuie pentru aceste achiziţii 113 milioane de euro, iar Lituania, care are graniţă cu enclava rusă Kaliningrad, 385,6 milioane de euro, fiind cele mai costisitoare contracte militare din istoria celor două ţări.