DISTRIBUIȚI
Vector News

Estonia a interzis vineri intrarea în apele sale teritoriale a unei nave-şcoală ruse, velierul STS Sedov, întrucât transporta cadeţi ai unei academii navale din Crimeea, peninsulă anexată de Rusia în 2014, transmite AFP, scrie Agerpres.

”Estonia nu recunoaşte anexarea ilegală a Crimeei şi, în opinia noastră, a da o autorizaţie acestei nave-şcoală ar fi în contradicţie cu politica de nerecunoaştere a acestei anexări”, a declarat pentru AFP Sandra Kamilova, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe eston.


Citește și : Manifestații împotriva unei conferinţe a lesbienelor la Kiev

De partea sa, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a calificat decizia Estoniei drept un ”gest neprietenos şi provocator”.

Potrivit presei ruse, nava STS Sedov – cel mai mare velier din lume, cu o lungime de 117 de metri – s-a îndreptat către portul polonez Gdynia.

Decizia autorităţilor de la Tallinn intervine cu câteva zile înaintea vizitei şefei statului estonian Kersti Kaljulaid la Moscova, unde va avea o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Citește și : Judecătorii CPI au respins cererea pentru declanşarea unei anchete asupra conflictului din Afganistan

Relaţiile între Moscova şi Tallinn au devenit sensibile după proclamarea independenţei republicilor baltice (Estonia, Letonia, Lituania), la capătul a peste 40 de ani de ocupaţie sovietică, şi mai ales după aderarea celor trei ţări la Uniunea Europeană şi la NATO, în 2004.