DISTRIBUIȚI
REUTERS

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) consideră „puţin probabil” ca procesul care începe luni în Myanmar împotriva fostei lidere de facto a ţării, Aung San Suu Kyi, să fie corect şi a cerut „eliberarea imediată şi necondiţionată” a acesteia, transmite luni EFE, potrivit agerpres.

Phil Robertson, director adjunct al filialei HRW din Asia, a criticat într-un comunicat restricţiile impuse lui Suu Kyi în ceea ce priveşte accesul la avocaţii săi şi faptul că procesul are loc în capitală, Naypyidaw, la un tribunal controlat de junta militară, motiv pentru care este „puţin probabil să aibă un proces corect”.


Citește și : Tensiuni la summitul G7 între liderii UE şi Boris Johnson pe tema situaţiei din Irlanda de Nord

„Acuzaţiile împotriva lui Aung San Suu Kyi sunt false şi sunt motivate politic pentru a-i anula zdrobitoarea victorie la alegerile din noiembrie 2020 şi a o împiedica să candideze din nou. Toate aceste acuzaţii ar trebui retrase, ceea ce ar duce la eliberarea ei imediată şi necondiţionată”, a insistat Robertson.

Fosta lideră Aung San Suu Kyi, în vârstă de 75 de ani, înlăturată de la putere printr-o lovitură de stat, a fost inculpată pentru corupţie, fiind acuzată că a primit mită constând în ”600.000 dolari şi câteva kilograme de aur”. De asemenea, ea este urmărită în justiţie pentru presupusa utilizare abuzivă de terenuri pentru fundaţia umanitară Daw Khin Kyi, pe care o conducea. Ea va fi judecată împreună cu fostul preşedinte Win Myint şi cu fostul guvernator al Naypyidaw, Myo Aung.

Citește și : Maia Sandu a mulţumit României pentru lotul de vaccin ajuns sâmbătă în R. Moldova: Datorită acestei donaţii ţara are vaccinuri

În opinia lui Robertson, junta militară aflată în prezent la putere „dă toate semnalele că acest proces este doar începutul şi că va continua să acumuleze cazuri suplimentare împotriva lui Suu Kyi pentru a o ţine în spatele gratiilor” în cadrul unei strategii „de a o neutraliza pe Suu Kyi şi Liga Naţională pentru Democraţie” (partidul lui Suu Kyi – n.r.) pentru a nu putea sfida regimul militar în viitor.

La 1 februarie, armata a preluat controlul în Myanmar şi a arestat-o pe lidera civilă Aung San Suu Kyi, care a condus o luptă fără violenţă împotriva dictaturii în ultimele două decenii ale regimului militar din 1962-2011. Armata şi-a justificat lovitura de stat acuzând Liga Naţională pentru Democraţie de obţinerea unei victorii zdrobitoare printr-un vot manipulat, deşi comisia electorală a respins iniţial plângerile regimului militar, iar observatorii internaţionali au calificat scrutinul drept legitim.