DISTRIBUIȚI
bbc

Ministrul britanic al Justiţiei, David Gauke, a recunoscut că Marea Britanie ar putea să nu aibă pârghiile legale necesare pentru opri întoarcerea în ţară a tinerei care a fugit pentru a se alătura ISIS în 2015, scrie The Independent, potrivit Agerpres.

David Gauke a afirmat că Marea Britanie „nu poate face din oameni cetăţeni fără naţionalitate”, comentarii care par să le contrazică pe cele ale ministrului de Interne Sajid Javid, care afirmase vineri că nu va ezita să o oprească pe Shamima Begum, în vârstă de 19 ani, să se întoarcă acasă.


Citește și : Zidurile universității din Sankt Petersburg s-au prăbușit peste oameni – mai multe persoane dispărute (VIDEO)

Adolescenta, originară din Londra, este însărcinată şi locuieşte în prezent în Siria, după ce a fugit din califatul ISIS. Ea a declarat într-un interviu acordat The Times că nu regretă că a fugit în Siria pentru a se alătura grupării teroriste la vârsta de 15 ani însă a afirmat că doreşte să se întoarcă acasă pentru a-şi creşte copilul.

Javid a afirmat: „Mesajul meu este clar – dacă ai susţinut o organizaţie teroristă în străinătate, nu voi ezita să îţi opresc întoarcerea”.

Însă Gauke a afirmat pentru Sky News: „Evident, trebuie să acţionăm în limita puterilor pe care le avem”.

„Nu putem să transformăm oamenii în cetăţeni fără naţionalitate, dar fără să intrăm în detalii, abordarea pe care o avem ca guvern, cea responsabilă, este să ne asigurăm că protejăm poporul britanic. Acesta este lucrul cel mai important”, a precizat el.

„Există evident riscuri atunci când avem oameni care se întorc din zone periculoase din lume unde au mers voluntar şi trebuie să ne asigurăm că poporul britanic este protejat”, a adăugat Gauke.

Citește și : Opoziţia venezueleană acuză Poliţia că a percheziţionat ilegal sediul unui ONG care susţine ajutoarele umanitare

Lordul Carlile, cel care gestiona în trecut legislaţia privind terorismul, a afirmat că Marea Britanie este obligată să permită întoarcerea lui Begum dacă ea nu are altă naţionalitate.

Conveţia ONU privind Drepturile Omului garantează dreptul persoanelor la o naţionalitate.

Guvernul britanic a negat sugestiile că ar putea lansa o operaţiune de salvare pentru a o aduce pe Begum acasă. Ministrul Securităţii Ben Wallace a declarat pentru BBC: „Nu pun în pericol vieţile britanicilor pentru a căuta terorişti sau foşti terorişti într-un stat eşuat”.