DISTRIBUIȚI
AFP

Partidul pro-Kremlin, Rusia Unită (de guvernământ), a obţinut o victorie clară în alegerile parlamentare de la sfârşitul săptămânii trecute în Rusia, acumulând 49,8% din voturi, a anunţat marţi, la Moscova, Comisia Electorală Centrală rusă, după numărarea tuturor buletinelor de vot, potrivit dpa şi potrivit agerpres.

Conform rezultatelor definitive, comuniştii au obţinut 18,9% din sufragii, populiştii de dreapta din Partidul Liberal Democrat din Rusia (LDPR) al ultranaţionalistului Vladimir Jirinovski – 7,5 %, iar Rusia Justă- 7,4%.


Citeşte şi: Certificatul de vaccinare devine OBLIGATORIU pentru a fi lăsat la toaletă – Black News

În actuala Dumă intră şi un partid nou creat, „Oameni noi”, care a depăşit pragul electoral necesar de 5%, cu 5,3% din sufragii, de la prima încercare.

Partidul aflat la putere a suferit însă unele pierderi, comparativ cu ultimele alegeri de acum cinci ani. Atunci, Rusia Unită a obţinut 54,2% din voturi. În schimb, comuniştii au obţinut câştiguri semnificative după ce acumulaseră doar 13,35% în urmă cu cinci ani.

Toate partidele reprezentate în noua Duma de Stat sunt considerate apropiate de Kremlin, notează dpa.

Candidaţii opoziţiei, în frunte cu oponentul încarcerat al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, nu au fost admişi la actualul scrutin. Echipa sa evocă fraude electorale masive, iar observatorii electorali independenţi au înregistrat mii de încălcări.

Citeşte şi: Partidul lui Justin Trudeau câştigă alegerile din Canada – Black News

Pentru preşedintele Vladimir Putin, votul desfăşurat timp de trei zile este un test important al stării de spirit a populaţiei pe fondul nemulţumirii generalizate, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2024.

Autorităţile au raportat o prezenţă la vot de 51,6%. Peste 110 mii de ruşi cu drept de vot din Federaţia Rusă şi din străinătate au fost chemaţi la urne din 17 până în 19 septembrie.