DISTRIBUIȚI

BioNTech dorește să continue succesul vaccinului său anti-COVID-19 și să utilizeze tehnologia ARNm pentru a dezvolta seruri împotriva malariei. Dar este realistă producția în Africa?

Există o rază de speranță în lupta împotriva bolilor tropicale: compania farmaceutică germană BioNTech a declarat că dorește să dezvolte vaccinuri împotriva malariei și a tuberculozei, relatează DW.


Se așteaptă ca studiile clinice să înceapă până la sfârșitul anului 2022.

Vaccinurile vor utiliza tehnologia ARN messenger BioNTech, care s-a dovedit deja eficientă împotriva COVID-19.

BioNTech a mai spus că dorește să producă vaccinurile în Africa, cu Rwanda și Senegal ca potențiale locații de producție.

Planurile companiei germane sunt susținute de mai mulți parteneri precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Comisia Europeană și Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC).

Cu toate acestea, există dezbateri cu privire la faptul dacă continentul este pregătit pentru vaccinurile fabricate în Africa.

Directorul Inițiativei europene pentru vaccinuri din Germania, Ole Olesen, spune că Africa are o capacitate foarte limitată de a produce vaccinuri, doar o mână de țări africane având capacitatea de a face treaba până acum.

‘Provocare uriașă’

În prezent, centrele africane de producție a vaccinurilor sunt Institutul Pasteur din Senegal și Tunisia, compania farmaceutică Biovac din Africa de Sud și Vacsera din Egipt.

Etiopia, Nigeria, Ghana și Rwanda sunt, de asemenea, în curs de construire a industriilor lor farmaceutice, spune Patrick Tippoo, directorul inițiativei africane de fabricare a vaccinurilor.

„Este o provocare uriașă să înființezi fabrici în Africa, să formezi oameni, să faci transferul de tehnologie, să obții aprobările de reglementare și apoi să faci produsul pentru studii clinice până la sfârșitul anului 2022”, a declarat Tippoo pentru DW.

Împrumuturile de la institutele de dezvoltare, dar și sprijinul guvernelor, contribuțiile organizațiilor și investitorilor privați ar putea ajuta la realizarea acestui lucru.

Nu este imposibil ca BioNTech să atingă acest obiectiv, dar se bazează mult pe sume mari de bani și totul merge bine, a spus Tippoo.

Obstacole în calea eradicării malariei

După decenii de cercetări și încercări eșuate de eradicare a malariei, un vaccin extrem de eficient ar putea asigura în cele din urmă protecție.

Vaccinul împotriva malariei Mosquirix, produs de compania farmaceutică GlaxoSmithKline, a fost lansat în 2019.

Dar are o eficacitate limitată de aproximativ 30%, ceea ce nu îndeplinește obiectivul OMS de a „dezvolta vaccinuri împotriva malariei cu eficacitate protectoare de cel puțin 75%”.

Mai multe alte vaccinuri candidate sunt în curs de dezvoltare.

Atacarea paraziților malariei

Malaria este o boală infecțioasă cauzată de paraziți unicelulari. Endemic în 87 de țări, este transmis de țânțarii Anopheles femele, care transportă paraziții de la un om la altul.

Există cinci tipuri diferite de paraziți care infectează oamenii. Cea mai periculoasă dintre acestea este malaria tropică, care poate duce la insuficiența organelor.

Dacă malaria nu este tratată prompt, infecția poate deveni severă și „poate provoca insuficiență renală, convulsii, confuzie mentală, comă și moarte”, potrivit Centrului SUA pentru Controlul Bolilor (CDC).

Cu 94% din cazurile de malarie care au loc în 2019 în Africa, guvernele sunt dornice să vadă un vaccin împotriva malariei mai devreme decât mai târziu.

„Avantajul cheie al tehnologiei ARNm este că este foarte flexibil. Acesta constă din diferite elemente care pot fi ușor schimbate și adaptate către diferite ținte”, a spus Olesen de la Inițiativa Europeană pentru Vaccinuri.

„Este aproape ca un set de cărămizi Lego în care vă puteți imagina că diferite cărămizi pot fi puse împreună în moduri diferite”, a spus el pentru DW.

„În cazul COVID-19, a fost relativ simplu să se identifice ținta. Virusul este simplu și a fost destul de clar că proteina spike a fost o țintă evidentă”, a spus el.

„Pentru parazitul malariei este o poveste mult mai complicată. Și acest lucru a cauzat multe dureri de cap și multe eșecuri de-a lungul anilor pentru persoanele care au încercat să dezvolte un vaccin împotriva malariei.”

Un virus precum COVID-19 conține doar o mână de gene, dar parazitul malariei este format din 5.000, a explicat Olesen.

Infrastructura și voința politică sunt cruciale pentru succes

Mulți factori trebuie să se unească pentru ca un astfel de proiect să aibă succes.

Producția implică costuri substanțiale și stabilirea unui flux fiabil de materii prime este, de asemenea, crucială, lucru care a constituit o problemă în producția de vaccinuri anti-COVID-19.

Dar este nevoie și de bunăvoința producătorilor de a transfera tehnologie și de interesul guvernelor locale, a spus Olesen. Și nu în ultimul rând: lanțuri de frig fiabile pentru depozitarea și transportul vaccinurilor.