DISTRIBUIȚI
ONU

Două proiecte de rezoluţie concurente, american şi rus, vizând prelungirea cu un an a mandatului experţilor internaţionali care anchetează asupra atacurilor cu arme chimice în Siria au fost respinse joi într-o reuniune furtunoasă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, relatează AFP. 

Ulterior, Japonia a depus un proiect de rezoluţie solicitând o extindere de 30 de zile care ar permite să se ajungă la un compromis cu privire la soarta acestui grup de anchetatori, numit (Mecanismului Comun de Investigaţie – Joint Investigative Mechanism), din care fac parte experţi ai ONU şi Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).


Acest text îl însărcinează pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să supună Consiliului în termen de 20 de zile „propuneri legate de structura şi metodologia” puse în practică de JIM.

Iniţial, Rusia a făcut uz de dreptul său de veto (al zecelea privind Siria) la un text american, aprobat de 11 ţări şi care a făcut obiectul a două voturi împotrivă (Rusia şi Bolivia) şi două abţineri (China şi Egipt). În al doilea scrutin, proiectul rus a fost respins, primind patru voturi pentru, şapte împotrivă şi patru abţineri. În Consiliul de Securitate, pentru adoptarea unei rezoluţii este necesară o majoritate de nouă voturi, fără veto din partea vreunui membru permanent.

Potrivit diplomaţilor, mandatul JIM se încheie vineri seară, şi nu joi cum se anunţase anterior, iar vineri dimineaţă Consiliul de Securitate urmează să ia în discuţie propunerea Japoniei.