DISTRIBUIȚI
twitter.com

Un vulcan de pe insula italiană Stromboli a erupt miercuri şi a proiectat în aer cenuşă, a anunţat Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Speriaţi de explozia neaşteptată, turiştii au ieşit în fugă din hoteluri. Potrivit agenţiei italiene de ştiri ANSA, unii dintre aceştia s-au aruncat în mare.


Citește și : Primărița Amsterdamului pregărește o reformă a cartierului cu felinare roşii

”Am văzut explozia din hotel. S-a auzit un zgomot puternic”, a declarat Michela Favorito, care lucrează într-un hotel din apropiere de Fico Grande, în estul insulei. ”Ne-am acoperit urechile, apoi un nor de cenuşă s-a ridicat deasupra noastră. Tot cerul e plin de cenuşă, e un nor destul de mare”, a adăugat ea.

Au fost consemnate incendii în vestul insulei, însă nu se cunoaşte deocamdată dacă există persoane rănite, notează Reuters.

Expertul INGV Stefano Branca a declarat pentru Reuters că pe insulă a fost înregistrată o ”erupţie paroxismală”, care are loc în momentul în care magma, supusă unei presiuni ridicate, explodează dintr-un rezervor subteran de mică adâncime. ”Acestea sunt evenimente de mare intensitate, destul de rare”, a indicat el.

Citește și : Croaţia accelerează pregătirile pentru aderarea la euro

 

Turiştii escaladează deseori vârful de 924 de metri pentru a privi în craterul vulcanului care aruncă deseori în aer roci topite. Nu se cunoaşte deocamdată dacă erau persoane în apropierea craterului la momentul erupţiei.

Potrivit site-ului geology.com, Stromboli este unul dintre cei mai activi vulcani de pe planetă şi a erupt aproape continuu din 1932.

Stromboli, locul în care s-a turnat în 1950 un film cu Ingrid Bergman, face parte din grupul Insulelor Eoliene şi a devenit în ultimele decenii o zonă preferată de vedete şi persoane bogate care doresc să îşi construiască o casă de vacanţă într-un loc exotic.