DISTRIBUIȚI
Comptoir des Voyages

Erupţia vulcanului Piton de la Fournaise de pe insula Reunion, departament francez de peste mări, începută pe 22 decembrie, s-a încheiat luni la ora locală 02:20 (duminică 22:10 GMT), a anunţat Prefectura locală, citată de AFP, potrivit agerpres

Luni dimineaţă, Obvervatorul de vulcanologie Piton de la Fournaise (OVPF) a anunţat încheierea erupţiei, după oprirea bruscă a trepidaţiilor resimţite la faţa locului, provocate de sosirea magmei în proximitatea suprafeţei scoarţei terestre.


Citește și : ‘Partygate’ continuă în UK! BoJo caută măsuri pentru a scăpa ‘basma curată’ din tot scandalul

În acest stadiu, specialiştii în vulcanologie nu elimină însă nicio ipoteză, inclusiv pe aceea a unei „reluări a activităţii”, a transmis OVPF.

Fenomenul eruptiv, început în data de 22 decembrie, a avut loc în caldeira centrală a vulcanului. Zona este complet nelocuită.

Situat în sud-estul insulei Reunion, Piton de la Fournaise este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. El a intrat în faza de erupţie de aproximativ 20 de ori pe parcursul ultimilor 10 ani. În 2021, acest vulcan „s-a trezit” de două ori: în aprilie (erupţie de şase săptămâni) şi în decembrie (erupţie de trei săptămâni şi jumătate).

Citește și : Tonga este RUPTĂ de lume după erupţia vulcanică şi tsunami

Erupţiile sale sunt considerate efuzive sau de tip hawaiian. Lava se scurge în cea mai mare parte a ei pe suprafaţa vulcanului, spre deosebire de erupţiile explozive, care ejectează nori de cenuşă vulcanică în atmosferă.