DISTRIBUIȚI
bbc

Erupţia vulcanului Fuego, situat în apropiere de capitala Guatemalei, s-a încheiat vineri, după 32 de ore de activitate, fără a fi raportate victime, a anunţat Institutul Naţional de Vulcanologie (Insivumeh), citat de AFP sâmbătă, potrivit agerpres

„Parametrii de monitorizare seismică, acustică şi de observare din teren au indicat faptul că în cursul ultimelor ore această activitate (eruptivă) a scăzut treptat, ceea ce se traduce printr-o activitate efuzivă redusă”, a explicat presei purtătorul de cuvânt al Insivumeh, Emilio Barrillas.


Citește și : UE denunţă spionajul cibernetic al Rusiei şi ameninţă cu sancţiuni

Expulzarea de material efuziv din vulcanul cu o altitudine de 3.763 de metri s-a „redus drastic”, iar fluxurile de lavă „nu mai sunt active”.

„Aceste evoluţii au condus la declararea încheierii activităţii eruptive a vulcanului Fuego”, care a intrat în erupţie joi dimineaţă, fără a fi dispuse măsuri de evacuare, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Erupţia a provocat o curgere de lavă pe o distanţă de şase kilometri la baza vulcanului, situat la 35 km sud-vest de capitala Ciudad de Guatemala, a menţionat responsabilul.

Aceasta este cea mai puternică erupţie a vulcanului Fuego înregistrată după cea din 3 iunie 2018, care a provocat 215 morţi şi tot atâţia răniţi.

Citește și : Norvegia RENUNŢĂ la toate restricţiile pandemice

Patru sate situate lângă vulcan au fost afectate de căderile de cenuşă.

În afară de Fuego, Guatemala mai are alţi doi vulcani activi – Pacaya (sud) şi Santiaguito (vest).