DISTRIBUIȚI
phys.org

Asociaţia Naţională a Cafelei din Guatemala a informat că erupţia vulcanului Fuego, soldată cu peste o sută de morţi, a afectat 5.098 de familii cultivatoare de cafea din zona prejudiciată de această catastrofă naturală, relatează sâmbătă EFE, potrivit agerpres.

Potrivit estimărilor realizate, s-au înregistrat pierderi de producţie de aproximativ 53.610 chintale de cafea boabe, reprezentând 1,27 la sută din producţia naţională de cafea exportabilă în perioada 2018-2019, estimată la 4,2 milioane de chintale de cafea boabe.


Citește și : Macron: „Lucrurile avansează la acest G7, trăim însă vremuri extrem de dificile care presupun acest dialog permanent”

Departamentele afectate sunt Chimaltenango, Sacatepéquez y Escuintla, deşi zona acea mai prejudiciată este cea din apropierea vârfului vulcanului, din regiunea înaltă.

Producătorilor afectaţi de ploaia de cenuşă, experţii asociaţiei le-au recomandat să îndepărteze reziduurile de pe frunze, având grijă să nu afecteze inflorescenţa.

Citește și : Dialogul cu Trump „poate fi constructiv”, afirmă Putin

Se recomandă de asemenea stropirea frunzelor cu aminoacizi, pentru a ajuta plantele de cafea să depăşească efectele provocate de ploaia de cenuşă.

Potrivit ultimului raport al Coordonării naţionale pentru gestionarea dezastrelor (Conred) bilanţul a crescut la 109 morţi, 58 răniţi, 197 dispăruţi, 4.175 relocaţi, 12.407 evacuaţi, 182 sinistraţi şi 1.713.617 persoane afectate.