DISTRIBUIȚI

Erupţia vulcanului din insula spaniolă La Palma îşi continuă cursul, cu faze mai explozive, care au distrus până în prezent 240 de hectare de teren dintr-un perimetru ce se apropie de 16 kilometri, potrivit datelor Departamentului de Securitate Naţională (DSN), relatează vineri EFE, conform agerpres.

Potrivit ultimului raport emis de DSN vineri la ora 08:00, coloana de gaz şi de cenuşă emanată de vulcanul din La Palma, situată în arhipelagul insulelor Canare din Oceanul Atlantic, atinge o înălţime de 4.500 de metri.


Citeşte şi: Carles Puigdemont a fost ARESTAT în Italia – Black News

Două fluxuri de lavă rămân active: cel din nord este pe cale să se oprească, însă cel din sud continuă să avanseze cu o viteză de 4 – 5 kilometri pe oră.

Râul de lavă are o lăţime de 10 metri şi o lungime de 3.800 de metri şi se află la distanţă de 2.100 de metri de coastă.

Sistemul european de sateliţi Copernicus, care urmăreşte evoluţia erupţiei de la producerea sa duminica trecută, şi-a actualizat datele semnalând că joi la ora locală 18:14 lava acoperise peste 180 de hectare (cu 14 în plus faţă de ziua anterioară).

Până în prezent au fost distruse 390 de imobile (40 în plus faţă de ziua precedentă) şi 14 kilometri de şosele.

În ce priveşte calitatea aerului, DSN notează că, potrivit, datelor meteo, se elimină posibilitatea producerii de ploi acide în următoarele 24 de ore, subliniind că în cazul înregistrării unui astfel de fenomen, „va fi local şi nepersistent”.

Potrivit DSN, din cauza rafalelor de vânt joi au avut loc unele întârzieri în zborurile dinspre şi spre insulele Tenerife şi La Palma.

Citeşte şi: ATAC ARMAT într-un supermarket din Tennessee: Un mort şi 12 răniţi! – Black News

ENAIRE, autoritatea care gestionează traficul aerian spaniol, a precizat că „aeroporturile din insulele Canare operează normal”.

Vineri urmează să aibă loc o reuniune extraordinară a executivului local al Insulelor Canare, la care va asista şi şeful guvernului spaniol, Pedro Sánchez, în care se prevede să se aprobe un plan de ajutorare a sinistraţilor erupţiei vulcanului din La Palma.