DISTRIBUIȚI

Imortalizată în situaţii neaşteptate, jucând Pokémon Go în Parlament sau sărutând un leu de mare, norvegiana Erna Solberg se vrea un şef de guvern ‘normal’, o alegere sigură în vremuri de incertitudine, comentează marţi AFP, potrivit agerpres.

Victorioasă în scrutinul extrem de strâns de luni, Erna Solberg, în vârstă de 56 de ani, este primul conservator care câştigă două alegeri legislative consecutive în ultimii peste 30 de ani în Norvegia, ţară bogată în petrol.


Citeşte şi: CHILOŢII lui Hilter sunt scoşi la licitaţie! (FOTO) Alte obiecte personale ale liderului nazist îşi caută cumpărător

Ea şi-a construit această victorie pe promisiunea unei continuităţi liniştitoare după patru ani în care, în cadrul unei coaliţii cu Partidul Progresului (anti-imigraţie), a luptat împotriva mai multor crize: cea a sectorului petrolier cauzată de căderea preţului la baril în vara lui 2014 şi cea a imigranţilor în 2015.

„Am primit sprijinul (alegătorilor) pentru încă patru ani deoarece am oferit rezultatele pe care le-am promis”, a spus ea luni seară în faţa susţinătorilor.

Totuşi, urmează negocieri dificile pentru Erna Solberg în încercarea de a-şi asigura o majoritate solidă şi stabilă în parlament: cele două mici partide de centru care o susţin – democrat-creştinii şi liberalii – au dezacorduri tot mai mari cu Partidul Progresului pe subiecte precum clima sau refugiaţii.

Citeşte şi: ONU adoptă în UNANIMITATE sancţiunile impuse Coreii de Nord

A doua femeie din istorie care conduce Norvegia după laburista Gro Harlem Brundtland, Erna Solberg, nativă din oraşul hanseatic Bergen (vest), a activat întreaga sa carieră doar în politică.

După studii îndelungate de ştiinţe politice şi economie, ea a devenit deputat la 28 de ani, un post pe care nu l-a părăsit decât pentru a intra în guvern.

Ea şi-a câştigat supranumele de ‘Erna de Fier’ pentru fermitatea de care a dat dovadă în gestionarea chestiunilor privind imigraţia în postul de ministru al colectivităţilor locale între 2001 şi 2005.

În 2005, evită la limită înlăturarea de la preşedinţia conservatorilor, la doar un an de la preluarea conducerii partidului, din cauza unor rezultate electorale dezastruoase.

Ea se pliază atunci pe linia oficială a partidului punând accent pe chestiunile sociale. „Oamenii, nu banii” devine sloganul său.

Însă nu se pune problema ca această femeie apropiată politic de Angela Merkel să elimine statul-providenţă atât de drag compatrioţilor său. Crezul său constă mai degrabă în reducerea presiunii fiscale şi în crearea unei spaţiu mai mare pentru actorii privaţi în serviciile publice cu scopul de a spori eficienţa.

Citeşte şi: ATERIZARE de URGENŢĂ la Toulouse. Incendiu la bordul unui avion de pasageri – FOTO

Combinând gestionarea dosarelor serioase cu relaxarea, ea a reuşit să lărgească baza de votanţi a conservatorilor şi să redea norvegienilor gustul de a vota pentru un partid uşor prăfuit şi rigid.

Soţie şi mamă a doi copii, această politiciană blondă şi corpolentă s-a lăsat fotografiată pe cale de a sări pe o mini-trambulină sau acasă la ea, în mijlocul unei dezordini, cu o masă de călcat lângă o etajeră modestă de lemn umplută cu sticle de alcool.

Iar o astfel de imagine a dat roade. În 2013, a ajuns la putere alături de populiştii ‘light’ ai Partidului Progresului, aliaţi stânjenitori, dar indispensabili. Criticii o acuză că nu îi controlează suficient pe aceşti mici aliaţi.

Citeşte şi: Primarul oraşului belgian Mouscron Alfred Gadenne, găsit tăiat la gât într-un cimitir

Un sondaj realizat în timpul campaniei electorale care tocmai s-a încheiat a arătat că, într-o inversare de roluri stereotipe, ea beneficiază de o imagine de politician mai apropiat de oameni decât rivalul său laburist, multimilionarul Jonas Gahr Store, un atu într-o ţară egalitaristă.

„Şefa Partidului Conservator este considerată de majoritatea oamenilor ca fiind echilibrată, inteligentă, apropiată de oameni şi jovială. De fapt, niciun alt lider de partid nu este considerat mai apropiat de oameni”, comentează revista Kampanje.

Dotată cu un puternic instinct de competiţie, ea este de asemenea ataşată şi de jocurile virtuale. A fost văzută jucând Pokémon Go pe smartphone în plină sesiune parlamentară sau chiar pe străzile din Bratislava între două reuniuni în timpul unei vizite oficiale.