DISTRIBUIȚI

Şefa guvernului conservator din Norvegia Erna Solberg şi-a recunoscut luni seara înfrângerea în alegerile legislative, deschizând calea ascensiunii stângii la putere sub egida laburistului Jonas Gahr Store, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Activitatea Partidului Conservator la guvernare s-a încheiat pentru acest moment”, a declarat Erna Solberg, care a condus ţara scandinavă din 2013, un record pentru dreapta. ”Vreau să îl felicit pe Jonas Gahr Store, care, la această oră, pare să aibă o majoritate clară pentru a schimba guvernul”, a menţionat ea.


Citeşte şi: Opoziţia lui Jonas Gahr Store câştigă alegerile în Norvegia – Black News

Opoziţia de stânga condusă de laburistul Jonas Gahr Store a câştigat luni în Norvegia alegerile legislative dominate de soarta activităţilor petroliere din ţară, potrivit unor proiecţii publicate la închiderea urnelor.

Cele cinci partide de opoziţie ar urma să câştige 104 din cele 169 de locuri din Storting, Parlamentul unicameral al Norvegiei, suficient pentru a disloca coaliţia de dreapta a conservatoarei Erna Solberg, indică proiecţiile realizate începând de la voturi anticipate.

Cu 88 de locuri în acest moment, laburiştii lui Jonas Gahr Store, probabil următorul prim-ministru, ar fi chiar pe cale să obţină o majoritate absolută cu aliaţii lor preferaţi, Partidul de Centru şi Stânga Socialistă, fără a mai avea nevoie de alte două forţe ale opoziţiei, ecologiştii din cadrul MDG şi comuniştii din Rodt.

Acest lucru ar trebui să faciliteze negocierile pentru formarea unui guvern de coaliţie, care totuşi promit să fie de durată şi delicate.

Citeşte şi:Joe Biden va ţine un discurs în faţa Adunării Generale a ONU – Black News

MDG, în special, şi-a condiţionat sprijinul de încetarea imediată a exploatării petroliere din ţară, cel mai mare exportator de hidrocarburi din Europa de Vest, un ultimatum respins de Store.

O schimbare către stânga ar alinia guvernul de la Oslo cu celelalte ţări nordice – Danemarca, Suedia şi Finlanda.