DISTRIBUIȚI
Nasdaq
Turkish President Tayyip Erdogan speaks during the groundbreaking ceremony of the Mor Efrem Syriac Orthodox Church in Istanbul, Turkey, August 3, 2019. REUTERS/Murad Sezer

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri, la Islamabad, că ţara sa se va opune includerii Pakistanului le lista neagră a Grupului Internaţional de Acţiune Financiară (GAFI/FATF în engleză), pentru deficienţe în lupta împotriva finanţării terorismului, informează EFE, potrivit agerpres.

Grupul de Acţiune Financiară va decide săptămâna viitoare dacă să includă Pakistanul pe lista neagră pentru că nu a făcut suficient pentru a contracara finanţarea grupărilor teroriste pe teritoriul său, în cadrul unui vot în care trei voturi în favoarea sa îl vor scăpa de sancţiune.


Citește și : Stoltenberg: NATO ar putea prelua instruirea kurzilor în Irak

„Vom sprijini Pakistanul la reuniunea GAFI, unde Pakistanul este supus presiunii politice”, a afirmat Erdogan într-un discurs în faţa parlamentarilor pakistanezi, care l-au aplaudat cu entuziasm.

Dacă Pakistanul, care se află din februarie 2018 pe o listă gri a asociaţiei, va fi inclus pe lista neagră, economia, sistemul său bancar şi comerţul său exterior s-ar putea confrunta cu mari probleme.

Erdogan, care în discursul său a calificat Pakistanul drept „a doua casă”, a sosit joi la Islamabad şi se va întoarce vineri în ţara sa. El şi-a exprimat de asemenea sprijinul în disputa dintre Pakistan şi India pentru administrarea Kashmirului şi a criticat New Delhi, fără a-l numi, pentru anexarea regiunii anul trecut şi pentru măsurile severe impuse în zonă, cum ar fi tăierea comunicaţiilor.

Preşedintele turc a avut întrevederi cu premierul pakistanez Imran Khan, la care s-a referit în repetate ocazii ca la un „frate drag”, şi ambii au subliniat „iubirea” dintre cele două ţări.

Citește și : Cheltuielile militare mondiale înregistrează cea mai mare creştere din ultimii zece ani (raport)

În afară de subiectele internaţionale, delegaţiile turcă şi pakistaneză au încheiat 13 acorduri de colaborare, în domenii precum turismul, serviciile poştale, infrastructura sau comerţul. În acest sens, Erdogan a spus că s-a convenit asupra majorării comerţului bilateral până la 5 miliarde de dolari până în 2023, de la 800 de milioane de dolari în prezent.