DISTRIBUIȚI
Ahval

Turcia nu are altă opţiune decât să acţioneze singură, date fiind progresele minime înregistrate în discuţiile cu SUA pentru formarea unei „zone sigure” în nord-estul Siriei, a declarat marţi preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în cea mai directă sugestie a sa cu privire la o ofensivă transfrontalieră, relatează Reuters, potrivit agerpres.

După opt ani de război în Siria, Turcia şi SUA, membre ale NATO, au convenit să creeze o ‘zonă sigură’ de-a lungul a 480 de km de frontieră turco-siriană, iar Ankara îşi doreşte ca această zonă să aibă o lăţime de 30 de km.


Citește și : Parlament dizolvat şi alegeri anticipate în Peru

Conform planului Turciei, până la două milioane de refugiaţi sirieni ar fi instalaţi în zonă, din care ar fi excluse miliţiile kurde YPG, pe care Ankara le consideră a fi o organizaţie teroristă.

De când a fost de acord asupra creării acestei zone în nordul Siriei, Turcia a avertizat în repetate rânduri cu o acţiune militară unilaterală dacă eforturile nu sunt concretizate, spunând că nu va tolera nicio încercare din partea Washingtonului de a bloca procesul.

Ankara a stabilit ca termen limită sfârşitul lunii septembrie pentru luarea de măsuri.

„Nu am obţinut nici unul dintre rezultatele pe care ni le-am dorit în estul Eufratului. Turcia nu mai poate pierde nicio zi cu această chestiune. Nu există altă opţiune decât să acţionăm singuri”, a declarat Erdogan la ceremonia de deschidere a sesiunii parlamentare la Ankara.

„Intenţionăm să instalăm două milioane de persoane în zonele sigure pe care le vom crea. Am calculat costurile şi vom continua eforturile de îmbunătăţire. Vom începe să luăm măsuri imediat ce regiunea este salvată de invazia terorismului”, a mai declarat el.

Deşi diplomaţi, analişti şi principala opoziţie din Turcia spun că Ankara nu va fi dispusă să supere Washingtonul cu o incursiune militară în contextul în care cei doi aliaţi încearcă să îşi repare relaţiile şi aşa tensionate, comentariile făcute marţi de Erdogan reprezintă cea mai clară sugestie a unei ofensive în regiune.

Citește și : ONU îl critică pe Mohammad bin Salman în cazul Khashoggi

El a adăugat că Turcia intenţionează să găzduiască „o reuniune internaţională a donatorilor” pentru a strânge fonduri pentru finanţarea planurilor sale în regiune, despre care spune că se vor întinde de la râul Eufrat în Siria până la graniţa cu Irakul.

Erdogan a făcut apel în mod repetat la aliaţii Turciei să ofere sprijin financiar pentru planurile sale, inclusiv în discursul său de la ONU de luna trecută. Însă, cel mai probabil, Ankara nu va primi niciun răspuns pentru un plan care să mute persoane la sute de kilometri de locuinţele lor şi care să modifice demografia din nord-estul Siriei, comentează Reuters.