DISTRIBUIȚI
tass

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că legea adoptată de parlamentul israelian care defineşte Israelul ca fiind ‘statul-naţiune al poporului evreu’ legitimează oprimarea şi arată că Israelul este o ţară ‘rasistă şi fascistă’, transmite Reuters, potrivit agerpres.

”Această măsură a arătat, indubitabil, că Israelul este statul cel mai sionist, cel mai fascist şi cel mai rasist din lume”, a spus Erdogan într-un discurs la Ankara în faţa parlamentarilor Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare.


Vezi şi: Incendiile de vegetaţie fac victime în Grecia. Cel puţin 50 de oameni au murit

Şeful statului turc a adăugat că Israelul s-a dovedit a fi un ‘stat terorist’ prin faptul că îi atacă cu tancuri şi artilerie pe palestinieni şi că spiritul lui Adolf Hitler a reapărut în rândul unora dintre demnitarii israelieni.

Legea respectivă stipulează că ‘Israelul este patria istorică a poporului evreu şi acesta are un drept exclusiv la autodeterminare în el’.

Textul documentului, adoptat cu 62 de voturi ‘pentru’ şi 55 ‘împotrivă’, prevede îndeosebi că ebraica devine singura limbă oficială a Israelului, după ce araba avea un statut identic cu cel al limbii ebraice, şi declară că ‘aşezările evreieşti (în Israel) ţin de interesul naţional’.

Citeşte şi: Hackerii ruşi au spart reţelele americane de electricitate (WSJ)

Textul amendat afirmă că ‘statul consideră că dezvoltarea de aşezări evreieşti ţine de interesul naţional şi că statul va lua măsuri pentru a încuraja, pentru a face să progreseze şi să slujească acest interes’.

În precedenta versiune, proiectul de lege evoca posibilitatea înfiinţării de localităţi rezervate exclusiv evreilor, ceea ce îi excludea pe cetăţenii arabi israelieni, care reprezintă 17,5% din populaţia totală israeliană, evreiască într-o majoritate foarte puternică.