DISTRIBUIȚI
Hürriyet Daily News

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi preşedintele american Donald Trump au discutat luni la telefon despre punerea în aplicare a planului comun turco-american privind oraşul sirian Manbij, a anunţat preşedinţia turcă într-un comunicat citat de Reuters şi Xinhua, conform agerpres.

Cei doi lideri au subliniat că implementarea acestui acord va „contribui în mod semnificativ” la reglementarea crizei siriene, conform comunicatului.


Citește și : Polonia. Andrzej Duda rămâne favorit şi la alegerile prezidenţiale din 2020 (sondaj)

În baza acordului convenit luna trecută, miliţiile kurde siriene YPG (Unităţile de protecţie a poporului) se vor retrage din oraşul din nordul Siriei, securitatea şi stabilitatea urmând să fie menţinute de forţe turce şi americane.

Miliţia kurdă, aliat crucial al SUA în lupta antijihadistă, este considerată drept grupare „teroristă” de către Ankara. Eforturile diplomatice dintre Washington şi Ankara, doi aliaţi în cadrul NATO, au permis adoptarea la începutul lunii iunie a unei „foi de parcurs” cu scopul de a reduce tensiunile.

Luni, Consiliul militar din Manbij, susţinut de SUA, a declarat că YPG s-au retras complet din oraşul aflat la circa 30 km de frontiera turcă, informaţie calificată drept „exagerare” de o sursă din Ministerul turc de Externe, citată de Reuters.

În convorbirea de luni, Erdogan şi Trump şi-au reafirmat totodată hotărârea de a-şi îmbunătăţi în continuare relaţiile bilaterale în toate domeniile. Cei doi au discutat de asemenea despre summitul NATO care a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles, menţionează preşedinţia turcă.

Citește și : De ce şi-a dat demisia Boris Johnson: ‘Guvernul May nu crede că Marea Britanie poate rezista în afara UE’

Convorbirea telefonică a avut loc după o reuniune a grupului de lucru comun SUA-Turcia, care a avut pe agendă solicitarea Washingtonului de a fi eliberaţi fără întârziere cetăţenii americani arestaţi în Turcia şi extrădarea predicatorului Fethullah Gulen, autoexilat în Statele Unite şi acuzat de Ankara că s-a aflat în spatele puciului eşuat din iulie 2016.