DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat miercuri că nu mai reuşeşte să urmărească mesajele scrise în reţeaua Twitter de omologul său american, Donald Trump, privind poziţia Statelor Unite faţă de conflictul din Siria, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Când ne uităm la declaraţiile publicate de domnul Trump pe Twitter, am ajuns în situaţia de a nu mai putea urmări aceste tweet-uri”, a declarat Erdogan ziariştilor care îl însoţeau la bordul aeronavei prezidenţiale, la întoarcerea dintr-o vizită în Azerbaidjan.


Citește și: Pentagonul vrea în continuare o alianță cu kurzii din Siria

Turcia a lansat acum o săptămână o ofensivă în nordul Siriei împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), fostă aliată a SUA şi a partenerilor occidentali ai Washingtonului în lupta contra Statului Islamic. Ankara consideră YPG o organizaţie teroristă.

Înainte de începutul operaţiunii, Trump a părut că este de acord şi a anunţat retragerea militarilor americani din zona vizată de armata turcă. Ulterior, acuzat inclusiv de partenerii săi republicani că i-a abandonat pe kurzi, preşedintele a transmis în reţeaua Twitter mai multe mesaje ameninţătoare la adresa Turciei, susţinând că ar putea „şterge de pe faţa pământului” economia turcă. Apoi a declarat, pe aceeaşi cale, că luptătorii kurzi nu au ajutat Statele Unite, de exemplu la debarcarea în Normandia, în al doilea război mondial, însă totuşi ţine la ei.

Citește și: Guvernul spaniol denunță violențele din Catalonia

„Nu mai ţinem pasul”, a repetat Erdogan, citat de ziarul turc Hurriyet.

El le-a mai dezvăluit jurnaliştilor că săptămâna aceasta, într-o convorbire telefonică, i-a dat lui Trump sfaturi privind relaţia cu presa. „I-am spus: ‘uneori vă înfuriaţi foarte tare pe mass-media. Sunteţi sub influenţa lor. Nu le daţi atenţie, sunteţi un lider puternic. Aşa ceva nu le stă bine liderilor puternici'”, a susţinut preşedintele turc.