DISTRIBUIȚI

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat organizarea unui miting electoral la Sarajevo pentru turcii din afara ţării, după ce mai multe ţări europene au interzis politicienilor turci să organizeze evenimente electorale pe teritoriul lor, relatează vineri publicaţia turcă Hurriyet, citată de agenţia de presă EFE, conform agerpres.

‘În condiţiile în care unele ţări discută dacă să ne permită sau nu să ne facem campanie, preferăm să ne întâlnim cu compatrioţii noştri în Bosnia şi Herţegovina’, a declarat vineri Erdogan unui grup de ziarişti în avionul care îl aducea în Turcia după o vizită de stat în Coreea de Sud.


Citeşte şi: Cutremur în Africa de Sud. 13 mineri au rămas captivi în subteran

Erdogan consideră drept o ‘atitudine nedemocratică’ interdicţia impusă Ankarei de unele state occidentale privind desfăşurarea de evenimente electorale pe teritoriul lor.

Potrivit Hurriyet, mitingul electoral ar putea să aibă loc la 20 mai la Sarajevo, dar data precisă nu a fost încă stabilită.

Anterior, cotidianul turc Yeni Şafak scria că peste 10.000 de turci, care trăiesc în ţări europene, sunt aşteptaţi la mitingul din Sarajevo, anunţat pentru 20 mai.

Guvernul turc a decis organizarea de alegeri prezidenţiale şi legislative anticipate pentru data de 24 iunie, cu peste un an şi jumătate înainte de scrutinul la termen.

Germania, Austria şi Olanda au anunţat că nu vor permite ca Turcia să organizeze evenimente electorale pe teritoriul lor, justificând această decizie prin raţiuni de ordine publică.

În pofida criticilor, Erdogan s-a arătat conciliant şi a declarat că Turcia trebuie să deschidă un ‘nou capitol’ cu Europa, cu care vrea ‘relaţii bune’.

Citeşte şi: Opoziţia din Venezuela cere un absenteism în masă la alegerile prezidenţiale

Tensiunile diplomatice între aceste ţări şi Ankara s-au acutizat anul trecut, după anularea unor mitinguri electorale la care urmau să participe politicieni turci înainte de referendumul din aprilie privind sporirea prerogativelor prezidenţiale în Turcia, unde represalii de amploare au avut loc în ultimii doi ani după puciul eşuat din iulie 2016.

Potrivit Ministerului de Externe de la Ankara, peste şase milioane de turci trăiesc în străinătate, dintre care 5,5 milioane în Europa de Vest. Această importantă diasporă, ce reprezintă aproape 8% din cele 79,5 milioane de turci, a devenit un element important în alegerile din Turcia.