DISTRIBUIȚI
AP

Şeful statului turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat vineri speranţa că Franţa ”se va debarasa cât mai rapid posibil” de preşedintele Emmanuel Macron, pe fondul tensionării relaţiilor dintre Ankara şi Paris din cauza divergenţelor existente în mai multe dosare, transmite AFP, scrie agerpres.

”Macron este o problemă pentru Franţa. Cu Macron, Franţa trăieşte o perioadă foarte periculoasă. Sper că Franţa se va debarasa de problema Macron cât mai curând posibil”, a declarat Erdogan la Istanbul, după ce a participat la rugăciunea săptămânală musulmană în fosta catedrală Sfânta Sofia, transformată în moschee în luna iulie.


Citește și : Profesorul anului predă într-o școală din India. El a fost premiat cu un milion de dolari

Relaţiile între Turcia şi Franţa s-au degradat treptat în ultimul an, în special din cauza dezacordurilor în dosarele Siria, Libia, Mediterana Orientală şi, mai recent, conflictul dintre Azerbaidjan şi Armenia în enclava Nagorno-Karabah.

Însă tensiunile au fost exacerbate în octombrie, în contextul în care Erdogan a pus sub semnul întrebării ”sănătatea mintală” a lui Emmanuel Macron, pe care l-a acuzat că duce o ”campanie de ură” contra islamului.

”Dragul meu prieten Aliev (preşedintele azer Ilham Aliev) le-a dat un sfat francezilor, spunând că dacă ei îi iubesc atât de mult pe armeni atunci nu au decât să le dea Marsilia. Şi eu le dau acelaşi sfat”, a adăugat preşedintele turc.

Citește și : Norvegia pune la bătaie trei vaccinuri în combaterea pandemiei de coronavirus

Într-o aluzie la acţiunile guvernului turc şi la consecinţele lor, Macron afirmase în luna septembrie că ”poporul turc, care este un mare popor, merită altceva”. Ankara a reacţionat vehement la aceste afirmaţii, pe care le-a perceput drept o încercare de a asmuţi poporul turc împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.