DISTRIBUIȚI

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat marţi la New York că un tribunal turc, nu politicieni, va decide soarta pastorului american Andrew Brunson, a cărui detenţie în Turcia sub acuzaţia de terorism a tensionat relaţiile dintre Ankara şi Washington, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, şi-a exprimat speranţa luni că Turcia îl va elibera pe pastorul evanghelic Andrew Brunson în această lună. Pastorul a fost mutat în iulie în arest la domiciliu, după ce a fost ţinut în închisoare 21 de luni.


Citeşte şi: Fostul premier francez are aspiraţii mari: ‘Vreau să fiu primarul Barcelonei!’

Erdogan a declarat, într-un interviu acordat marţi, în timp ce se afla la New York pentru Adunarea Generală anuală a ONU, că orice decizie în cazul lui Brunson va fi luată de către un tribunal.

”Este o chestiune judiciară. Brunson a fost reţinut în baza unor acuzaţii de terorism. Pe 12 octombrie va avea loc o altă audiere şi nu ştiu ce va decide instanţa. Politicienii nu au un cuvânt de spus privind verdictul”, a afirmat Erdogan, adăugând că el, în calitate de preşedintele, ”nu are dreptul de a ordona eliberarea” pastorului. ”Justiţia noastră este independentă”, a subliniat liderul turc.

Reuters notează că, dacă va fi găsit vinovat, Brunson ar putea sta în închisoare până la 35 de ani. Pastorul respinge însă acuzaţiile.

Citeşte şi: După ce s-a întâlnit cu Viorica Dăncilă, viitorul şef al Comisiei Europene ‘a rămas tablou’: ‘Sunt extrem de îngrijorat de situaţia din România’

Preşedintele american Donald Trump, înfuriat de detenţia lui Brunson, a autorizat în august dublarea taxelor la importurile de aluminiu şi oţel din Turcia. Ankara a ripostat sporind tarifele la importurile de maşini, alcool şi tutun din SUA.

Lira turcească s-a devalorizat cu aproape 40% în raport cu dolarul în acest an, în contextul preocupărilor în legătură cu controlul lui Erdogan asupra politicii monetare şi al disputei diplomatice dintre Ankara şi Washington.