DISTRIBUIȚI

Ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn a condamnat, luni, retransformarea fostei bazilici Sfânta Sofia din Istanbul în moschee, transmit dpa şi AFP, potrivit agerpres.

Potrivit lui Asselborn, decizia Turciei de a redeschide pentru credincioşi Sfânta Sofia, care a servit drept muzeu începând din 1934, constituie un pas înapoi pentru relaţiile dintre Ankara şi Uniunea Europeană şi, în general, pentru locul Turciei în lume.


Citeşte şi: Mii de bulgari cer în stradă demisia guvernului Borisov

”Este o lovitură contra Alianţei Civilizaţiilor”, a spus şeful diplomaţiei luxemburgheze.

Alianţa Civilizaţiilor a fost fondată în 2005 pe baza unei iniţiative a premierului spaniol de la acea vreme, Jose Luis Rodriguez Zapatero, şi a omologului său turc de atunci, Recep Tayyip Erdogan, pentru a promova dialogul intercultural şi interreligios. Obiectivul a fost de o apropiere între Vest şi Est.

”Prin acest gest, Turcia a şters această evoluţie”, a subliniat Asselborn înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE.

Autorităţile turce au început sâmbătă inspecţiile la Sfânta Sofia pentru pregătirile logistice de transformare a fostului muzeu în moschee. Consiliul de Stat, cel mai înalt tribunal administrativ din Turcia, a acceptat vineri solicitarea mai multor asociaţii de revocare a unei măsuri guvernamentale din 1934 care conferea fostei bazilici Sfânta Sofia statut de muzeu.

Citeşte şi: Incendiu de proporţii la bordul unui vas de război american (VIDEO)! Cel puţin 21 de oameni sunt răniţi!

La scurt timp după decizie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că fosta bazilică bizantină din vechiul Constantinopol va fi deschisă la 24 iulie pentru rugăciuni musulmane ca moschee.

Operă arhitecturală majoră construită în secolul al şaselea de bizantini care îşi încoronau acolo împăraţii, Sfânta Sofia este un sit inclus în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul, cu circa 3,8 milioane de vizitatori în 2019. Convertită în moschee după ocuparea Constantinopolului de către otomani în 1453, ea a fost transformată în muzeu în 1934 de către liderul tinerei republici turce, Mustafa Kemal, dornic să o „ofere umanităţii”.