DISTRIBUIȚI
The Iran Project

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, vineri la Teheran, după un summit trilateral Iran-Turcia-Rusia privind Siria, potrivit site-ului oficial al lui Khamenei, relatează Reuters, scrie agerpres.

Summit-ul s-a axat pe operaţiunea militară iminentă pe care armata siriană este aşteptată să o declanşeze în provincia siriană Idlib (nord-vest), ultimul mare bastion al opoziţiei active faţă de regimul preşedintelui Bashar Al-Assad, care a primit sprijin militar din partea Rusiei şi a Iranului.


Citește și : Emisarul Naţiunilor Unite pentru Siria pledează pentru deschiderea unor ‘rute de evacuare voluntară’ din Idlib

La summit, Erdogan a insistat asupra unui armistiţiu, dar omologul său rus, Vladimir Putin, a afirmat că o încetare a focului ar fi inutilă, deoarece ea nu implică grupările islamiste, pe care le consideră teroriste.

Potrivit unui comunicat oficial, Iranul, Turcia şi Rusia au convenit să soluţioneze soarta provinciei Idlib ”în spiritul de cooperare ce caracterizează procesul de la Astana”, lansat de către cele trei ţări pentru a încerca să readucă pacea în Siria.

În scurtul lor summit de la Teheran, cei trei lideri s-au menţinut pe poziţiile lor: Rohani şi Putin au insistat asupra necesităţii de a continua ”lupta împotriva terorismului” în Siria, limitând pe cât posibil pierderile în rândul civililor, iar Erdogan a cerut ”un armistiţiu” la Idlib.

Citește și : Erdogan cere oprirea ostilităţilor în regiunea siriană Idlib; Putin se opune

În timp ce comunitatea internaţională se teme de o catastrofă umanitară fără egal de la izbucnirea, în 2011, a conflictului sirian în caz de asalt al trupelor loialiste masate în jurul Idlib, cei trei lideri nu au convenit asupra unui armistiţiu.

Ei au respins însă ”orice tentativă ce duce la fapte împlinite în teren sub pretextul luptei împotriva terorismului şi şi-au exprimat hotărârea de a se opune proiectelor separatiste ce vizează subminarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Siriei”, se mai spune în comunicat, potrivit AFP.