DISTRIBUIȚI
Reuters

Ministerul Afacerilor Externe bulgar a publicat marţi pe site-ul său o poziţie în legătură cu comentarii făcute de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan care menţionează oraşul Kârdjali din sudul Bulgariei. În această poziţie citată de agenţia BTA, ministerul de la Sofia subliniază că frontierele de astăzi ale statelor au fost stabilite prin acorduri internaţionale, recunoscute de toate ţările şi nu sunt supuse niciunei îndoieli sau revizuiri. Bulgaria şi Republica Turcia, care au relaţii bilaterale excelente, nu fac excepţie de la aceste acorduri, se menţionează în documentul citat de BTA, conform agerpres.

Citeşte şi: Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani


Adresându-se congresului local al partidului său în Sakarya (provincie turcă pe coasta Mării Negre n.r.) la începutul acestei săptămâni, preşedintele Erdogan a declarat că „Kârdjali face parte din graniţele noastre spirituale”. În Sakarya trăiesc mulţi emigranţi turci din Bulgaria şi din alte ţări balcanice.

Ministerul Afacerilor Externe bulgar afirmă în poziţia sa că fiecare ţară cu o istorie bogată şi îndelungată ar putea susţine că graniţele ei spirituale şi culturale se extind dincolo de cele fizice. Dacă retorica politică în anumite ţări alege să se întoarcă în trecut dintr-un anumit motiv, atunci ar putea aproape întotdeauna să schiţeze graniţe diferite de cele de astăzi, notează ministerul în poziţia exprimată.