DISTRIBUIȚI
afp

India l-a convocat pe ambasadorul Turciei pentru a-i prezenta un protest diplomatic în urma remarcilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan referitoare la regiunea Kashmir, disputată de New Delhi şi Islamabad, transmite luni Reuters, potrivit agerpres.

În timpul unei vizite în Pakistan efectuate săptămâna trecută, Erdogan a afirmat că situaţia din Kashmirul indian se înrăutăţeşte din cauza schimbărilor introduse de India în regiunea cu populaţie majoritar musulmană şi că Turcia este solidară cu populaţia din Kashmir.


Citeşte şi: UE examinează reluarea misiunii Sophia în Mediterană

India, care consideră întreaga regiune Kashmir drept parte integrantă a teritoriului său, i-a transmis ambasadorului Sakir Ozkan Torunlar că afirmaţiile lui Recep Tayyip Erdogan sunt lipsite de orice înţelegere a istoriei disputei din Kashmir, potrivit Ministerului de Externe indian.

”Acest episod recent nu este altceva decât încă un exemplu al modelului Turciei de amestec în afacerile interne ale altor ţări. India consideră acest lucru absolut inacceptabil”, a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei indiene, Raveesh Kumar.

El a adăugat că India a înaintat Turciei o notă de protest diplomatică.

Citeşte şi: Trump îi cere Rusiei să nu mai susţină ‘atrocităţile’ Damascului

În august anul trecut, India a retras autonomia Kashmirului şi a plasat regiunea sub autoritatea federală, ca mijloc de a integra deplin teritoriul în India şi de a înăbuşi revolta izbucnită în urmă cu 30 de ani. Pakistanul, care controlează o parte din Kashmir, a criticat măsura, iar alte ţări majoritar musulmane precum Turcia şi Malayezia au cerut Indiei să-şi reconsidere acţiunile.

Drept răspuns, India şi-a redus importurile de ulei de palmier din Malayezia şi a anunţat că va tăia unele importuri de produse turce.