DISTRIBUIȚI
afp

Turcia va suplimenta sprijinul său pentru premierul libian recunoscut de comunitatea internaţională, Fayez al-Serraj, a anunţat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a subliniat importanţa găsirii unei soluţii politice la criza din Libia, transmit dpa şi AFP, scrie agerpres.

”Nu vom lăsa niciodată fraţii noştri libieni la mila puciştilor şi a legionarilor”, a declarat Erdogan într-o conferinţă comună cu Al-Serraj, desfăşurată la Ankara.


Citește și : Numărul deceselor de COVID-19, în creştere în rândul triburilor indigene din Brazilia

Libia este divizată între două facţiuni rivale care sunt susţinute de diverse puteri regionale. Conflictul opune forţele guvernului de uniune naţională (GNA, cu baza la Tripoli), recunoscut de ONU şi condus de Fayez al-Sarraj, şi organizaţia Armata naţională libiană (LNA), condusă de mareşalul Khalifa Haftar, care controlează estul ţării şi a lansat la 4 aprilie 2019 un asediu de amploare asupra oraşului Tripoli.

Mareşalul Haftar este susţinut de Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Egipt, în timp ce GNA beneficiază de sprijinul Turciei şi al Qatarului.

Violenţele dintre cele două tabere s-au intensificat după jumătatea lunii aprilie, în pofida apelurilor internaţionale pentru crearea unui coridor umanitar în Libia în contextul pandemiei de COVID-19.

Turcia a semnat acorduri de cooperare militară şi în domeniul securităţii cu GNA. De asemenea, Ankara a trimis personal şi echipament militare în sprijinul GNA.

Khalifa Haftar şi susţinătorii săi constituie ”cel mai mare obstacol” în calea păcii în Libia, a acuzat preşedintele turc, care a accentuat că liderul LNA nu are niciun rol de jucat la masa negocierilor.

Citește și : Rusia a trimis un al doilea grup de avioane de vânătoare în Siria

La rândul său, premierul libian Fayez al-Sarraj a spus că guvernul de uniune naţională de la Tripoli nu este interesat de negocieri cu ”criminalul de război” Haftar. El şi-a exprimat speranţa că în reconstrucţia Libiei se vor implica şi companii turceşti.

GNA a anunţat joi că a recapturat aeroportul din Tripoli. Purtătorul de cuvânt militar al GNA, Mohammed Gnounou, a ţinut să precizeze că în prezent guvernul condus de Fayez al-Sarraj deţine controlul complet asupra oraşului Tripoli, după ce armata sa a respins forţele mareşalului Khalifa Haftar.