DISTRIBUIȚI

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis sâmbătă că va răspunde „ameninţărilor” SUA în legătură cu pastorul american aflat în detenţie în Turcia, în condiţiile în care tensiunile cresc între cele două ţări aliate în cadrul NATO, iar lira turcă s-a depreciat puternic în faţa dolarului, informează AFP, scrie agerpres.

„Este rău să încerci să pui Turcia în genunchi prin ameninţări privind un pastor”, a declarat liderul turc în timpul unei adunări în Unye, pe malul Mării Negre. „Ruşine, ruşine! Schimbaţi un partener strategic din NATO pe un pastor”, a subliniat el.


Citește și : Iranul acuză SUA că au o „preferinţă pentru sancţiuni şi intimidare”

Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri dublarea taxelor vamale pe oţel şi aluminiu provenind din Turcia, majorând presiunea asupra economiei acestei ţări.

Turcia are în prezent relaţii extrem de tensionate cu SUA, deteriorate şi mai mult de plasarea în detenţie a pastorului american Andrew Brunson şi de alte dispute.

„Dacă ei au dolarul, noi îl avem pe Allah”, a declarat din nou Recep Tayyip Erdogan, cerându-le turcilor să nu se lase intimidaţi de întprirea monedei americane. El i-a mai îndemnat pe turci să dea dovadă de solidaritate şi să convertească rezervele lor secrete de aur sau valută străină în lire turceşti, pentru a câştiga „războiul de independenţă”.

Preşedintele turc a mai dat asigurări că se va conforma legii în privinţa pastorului Brunson. „Nu am făcut până acum concesii în materie de justiţie şi nu vom face niciodată”, a spus el.

Citește și : Cooperarea între Turcia şi SUA este în pericol, avertizează Erdogan

Casa Albă a anunţat că noile sancţiuni împotriva Turciei vor intra în vigoare la 13 august.

În plan militar, SUA dispun de o importantă bază la Incirlik, în sudul Turciei. Aceasta este folosită în prezent ca centru de operaţiuni împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.