DISTRIBUIȚI
EPA

Preşedinţii turc Recep Tayyip Erdogan şi rus Vladimir Putin se vor întâlni luni pentru a discuta despre Siria, au anunţat vineri responsabili turci, în contextul în care Ankara depune eforturi pentru instituirea unui armistiţiu în provincia rebelă Idlib (nord-vest), informează AFP, conform agerpres.

‘Preşedintele Erdogan se va întâlni din nou luni cu preşedintele Putin’, a declarat ministrul de externe turc Mevlüt Cavusoglu. Un înalt responsabil turc a precizat ulterior pentru agenţia franceză de presă că această întâlnire va avea loc la Soci, o staţiune balneară pe coasta rusă a Mării Negre.


Citeşte şi: Probleme mari la reţeaua de gaze din Boston. Zeci de explozii şi incendii au dus la rănirea mai multor oameni – VIDEO

Cei doi lideri s-au întâlnit săptămâna trecută în cadrul unui summit consacrat Siriei, care a fost organizat de omologul lor iranian Hassan Rouhani la Teheran.

În cadrul acestui summit, Erdogan a încercat fără succes să-i convingă pe cei doi omologi ai săi să declare o încetare a focului în provincia Idlib, unde forţele regimului de la Damasc, sprijinit de Moscova şi Teheran, sunt se pare pe punctul de a lansa o ofensivă.

Regiunea Idlib este ultimul bastion al opoziţiei armate faţă de preşedintele Bashar al-Assad, dar aceasta este controlată în proporţie de 60% de către gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta ramură a Al Qaida în Siria.

‘În problema combaterii organizaţiilor teroriste la Idlib noi suntem pregătiţi să cooperăm cu toată lumea’, a declarat Cavusoglu vineri.

‘Dar a ucide fără discriminare civili, copii şi femei sub pretextul luptei împotriva unei organizaţii teroriste nu este uman’, a adăugat el.

Citeşte şi: Un bărbat a intrat cu maşina în mai mulţi oameni dintr-un orăşel francez

Turcia, care îi susţine pe rebeli, consideră că o ofensivă de mare amploare împotriva Idlib, provincie situată în apropiere de frontiera sa, va provoca un nou aflux de refugiaţi pe teritoriul său, în timp ce găzduieşte deja peste 3 milioane de sirieni.

Aproximativ trei milioane de persoane, dintre care jumătate sunt deja strămutate din alte părţi ale Siriei, locuiesc în Idlib şi în zonele insurgente învecinate, potrivit ONU.