DISTRIBUIȚI
Anadolu

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit luni la Doha, capitala Qatarului, unul din puţinele state arabe care nu au condamnat ofensiva turcă din octombrie în nordul Siriei, transmite AFP, preluând agenţia oficială a Qatarului, QNA, potrivit agerpres.

‘Preşedintele turc a sosit la Doha pentru a participa la cea de-a 5-a reuniune a Comitetului strategic turco-qatariot’, a relatat QNA.


Citește și: Șeful Pentagonului îl dă afară ce comandantul Marinei americane

Potrivit unui comunicat al preşedinţiei turce, Erdogan urmează să semneze la Doha mai multe acorduri vizând întărirea cooperării între cele două state.

Legăturile între Doha şi Ankara s-au consolidat de când Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrein şi Egipt au rupt relaţiile diplomatice cu Qatar în iunie 2017, acuzându-l de susţinerea mişcărilor islamiste şi de apropiere de Iran, inamicul Riadului.

În contextul acestei izolări, Qatarul şi Turcia, care susţin organizaţia Fraţii Musulmani, şi-au întărit relaţiile economice şi politice în ultimii ani.

Qatarul şi Somalia sunt singurele ţări membre ale Ligii Arabe care au emis rezerve faţă de un text care condamna ‘agresiunea turcă’ împotriva forţelor kurde în nordul Siriei luna trecută.

În Qatar, Erdogan urmează să viziteze o bază militară unde sunt staţionaţi în jur de 5.000 de militari.

Citește și: Netanyahu acuză Iranul că pregătește atacuri împotriva Israelului

Închiderea acestei baze face parte din cele 13 condiţii formulate de adversarii Dohei pentru a pune capăt izolării sale.

Relaţiile dintre Ankara şi Riad s-au degradat în urma asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi de către agenţi saudiţi în consulatul ţării sale la Istanbul în octombrie 2018.

Vizita lui Erdogan intervine totuşi într-un context de destindere în regiune, pe fondul deplasării în această săptămână la Doha a echipelor de fotbal ale Arabiei Saudite, EAU şi Bahreinului pentru a participa la Cupa Golfului, pentru prima dată după boicotul din 2017.