DISTRIBUIȚI
afp

O relansare a unui dialog între Turcia şi Grecia, state membre NATO, în vederea soluţionării unor dispute mai vechi va contribui la ”stabilitatea şi prosperitatea” regiunii, apreciază preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează The Asscoiated Press, scrie news.ro

Erdogan deplânge însă, într-un discurs pe care l-a susţinut luni la grupul de reflecţie German Marshall Fund, în sediul cartierului general al NATO, o lipsă de susţinere a aliaţilor NATO ai Turciei în lupta sa împotriva terorismului.


Citește și : Incendii de vegetație în California: Autostrăzile au fost închise și câteva localități au fost evacuate!

El reproşează astfel abia voalat o lipsă a susţinerii americane faţă de lupta Ankarei împotriva unor combatanţi kurzi sirieni, pe care-i acuză de legături puternice cu insurecţia kurdă de mai multe decenii în Turcia.

”Turcia se află în prima linie a luptei împotriva terorismului pe toate platformele internaţionale relevante, mai ales în NATO”, subliniază Erdogan, anunţând că aproximativ 4.000 de combatanţi din cadrul grupării jihadiste Statul Islamic (SI) au fost ”neutralizaţi” în operaţiuni turce transfrontaliere.

”Turcia este singurul aliat NATO care a luptat faţă în faţă şi şi-a dat fii tineri martiri acestei cauze”, a subliniat Erdogan.

”Din nefericire, nu am primit susţinerea şi solidaritatea pe care o aşteptam de la aliaţii noştri în lupta noastră împotriva tuturor formelor de terorism”, deplânge el.

O veche dispută între Turcia şi Grecia cu privire la frontiere şi la dreptul la resurse naturale în estul Mării Mediterane a reizbucnit după ce Ankara a trimis nave de prospecţiuni în ape pe care le revendică Grecia.

Citește și: Stoltenberg: China NU este inamicul NATO

Două runde de negocieri au avut loc în ultimele luni pentru prima oară după cinci ani, iar şefii diplomaţiilor celor două ţări şi-au efectuat vizite reciproce.

”Cred că relansarea canalelor dialogului între (Turcia) şi vecinul şi aliatul nostru Grecia şi soluţionarea problemelor bilaterale va servi stabilităţii şi prosperităţii regiunii noastre”, apreciază Erdogan.