DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că nu există încă un acord complet asupra desfăşurării unui summit propus pe 5 martie cu Rusia, Franţa şi Germania privind conflictul din provincia siriană Idlib, dar că el s-ar putea să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin la această dată, informează Reuters, potrivit agerpres.

Forţele guvernamentale siriene au lansat o ofensivă pentru a recăpăta controlul asupra ultimei mari regiuni deţinute de rebeli în Siria după nouă ani de război şi aproape un milion de sirieni, în mare parte femei şi copii, au fost strămutaţi de lupte de la începutul lunii decembrie.


Citeşte şi: Franţa ajută cu 90 de milioane de euro viitoarea Academie a OMS

Într-o conferinţă de presă la Ankara înainte de a pleca într-o vizită în Azerbaidjan, Erdogan a spus că a fost stabilită o delegaţie rusă care să vină miercuri în Turcia pentru a discuta despre situaţia din Idlib.

„Nu există încă un acord complet între (preşedintele francez Emanuel) Macron (…), (cancelarul german Angela) Merkel şi (preşedintele rus Vladimir) Putin”, a declarat el. Macron şi Merkel l-au îndemnat pe Putin să pună capăt conflictului, preocupaţi de situaţia umanitară.

Citeşte şi: Nouă combatanţi ai Damascului au fost ucişi în nord-vestul Siriei

Sâmbătă, Erdogan a spus că Turcia a stabilit o „foaie de drum” pentru Siria după apeluri telefonice cu cei trei lideri, în timp ce Kremlinul a declarat că discută posibilitatea de a ţine un summit în patru.

Turcia a trimis mii de trupe şi echipamente la Idlib pentru a conduce campania lansată de raiduri aeriene ruseşti şi 17 membri ai forţelor turce au fost ucişi. Turcia, care găzduieşte deja 3,7 milioane de refugiaţi sirieni, spune că nu mai poate primi un alt val şi şi-a închis graniţele.