DISTRIBUIȚI
twitter

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut miercuri forţelor kurde să depună armele şi să se retragă din nordul Siriei, respingând apelul la încetarea focului al lui Donald Trump care şi-a trimis în Turcia vicepreşedintele pentru a ajunge la un acord, relatează France Presse şi Reuters, potrivit agerpres.

La exact o săptămână după declanşarea ofensivei turce împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie Populară (YPG), un nou epicentru al conflictului care sfâşie ţara din 2011 a apărut deja în nordul Siriei.


Citește și : Parlamentul European amână votul pentru validarea viitoarei Comisii Europene

Datorită unui acord cu forţele kurde regimul a revenit în regiunile care i-au scăpat de sub control de ani buni şi Moscova a început să umple golul lăsat de retragerea forţelor americane.

Criticat dur la Washington pentru că ar fi dat undă verde operaţiunii turce, preşedintele american a cerut Ankarei să-şi oprească ofensiva şi a autorizat sancţiuni împotriva Turciei.

În acest context, Trump a decis să-l trimită în Turcia pe vicepreşedintele său Mike Pence şi pe secretarul de stat Mike Pompeo cu misiunea de a obţine încetarea focului.

Erdogan, care a declarat că nu este dispus să discute decât cu Trump, se va întâlni joi cu cei doi responsabili americani, a indicat preşedinţia turcă.

În ceea ce priveşte un armistiţiu, Erdogan a exclus deja „să se aşeze la masa teroriştilor”, o expresie pentru YPG, şi a susţinut că pentru ca ofensiva să se încheie forţele kurde trebuie să depună armele şi să se retragă.

Ofensiva poate înceta doar dacă „toţi teroriştii depun armele (…) şi părăsesc zona de securitate pe care am stabilit-o, cât mai curând, în această noapte”, a declarat Erdogan în faţa membrilor formaţiunii sale islamo-conservatoare, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), în parlament.

El a făcut referire la o zonă tampon de 444 km lungime de-a lungul graniţei Turciei cu Siria până în Irak şi de 32 de kilometri în profunzime în teritoriul sirian.

„Nicio putere nu ne poate opri până nu realizăm acest obiectiv”, a declarat Erdogan, la adresa aliaţilor săi din NATO, în ciuda ameninţărilor americane cu sancţiuni mai severe, embargourilor privind vânzările de arme europene şi cererilor de încetare a focului.

Citește și : Un nou val de arestări în Turcia – 186 de persoane au fost acuzate de ‘propagandă teroristă’ împotriva ofensivei din Siria

„Veniţi să luaţi partea Turciei în această luptă, nu împotriva ei. Măcar nu vă mai amestecaţi”, le-a spus el aliaţilor occidentali ai Turciei, care au condamnat incursiunea.

„Pentru cei care ne ameninţă cu sancţiuni economice în legătură cu Siria: fiecare rană pe care o provocaţi economiei noastre va declanşa o rană mai mare asupra economiei voastre”, a mai declarat Erdogan în aplauze şi ovaţii în parlament, referindu-se la avertismentul Statelor Unite privind sancţiuni economice suplimentare.