DISTRIBUIȚI
AP

Președintele turc Tayyip Erdogan l-a demis sâmbătă pe guvernatorul băncii centrale Murat Uysal și l-a înlocuit cu fostul ministru de finanțe Naci Agbal, după o cădere cu 30% a lirei, la minime record, anunță Reuters, potrivit mediafax.

Decizia de înlocuire a lui Murat Uysal îi aduce Turciei cel de-al patrulea guvernator al băncii centrale în cinci ani și ar putea genera critici legate de amestecul politicii în politica monetară.


Citește și : Joe Biden, cel de-al 46-lea președinte american

Decretul prezidențial a fost anunțat sâmbătă în Monitorul Oficial al Turciei și nu oferă niciun motiv pentru mișcarea surpriză. Însă mai mulți oficiali au declarat că Uysal a fost considerat responsabil pentru prăbușirea lirei.

așteptările foarte rapid. Se aștepta ca unii pași să aibă un impact, dar acest lucru nu s-a întâmplat „, a spus un înalt oficial.

Analiștii apreciază că Agbal este un aliat apropiat al lui Erdogan, dar este văzut și ca un manager capabil. „Conducerea lui Uysal a fost dezastruoasă. Cu siguranță, Agbal nu poate fi mai rău. Are o reputație de tehnocrat decent”, a declarat Timothy Ash de la BlueBay Asset Management pe Twitter. „Agbal este calificat pentru aceast post.”

Lira s-a depreciat pe fondul temerilor legate de rezervele valutare epuizate ale băncii centrale, de ratele reale negative, de independența monetară și de riscul sancțiunilor occidentale asupra politicilor externe și de apărare ale Turciei.

Citește și : Obama l-a felicitat pe Biden: ‘Suntem norocoşi că Joe are tot ce trebuie pentru a fi preşedinte’

Analiștii se tem, de asemenea, că relațiile dintre SUA și Turcia ar putea afectate dacă democratul Joe Biden îl învinge pe președintele Donald Trump în alegeri. Turcia, o țară din G20 și cea mai mare economie din Orientul Mijlociu, a ieșit din recesiune anul trecut ca urmare a creșterii împrumuturilor interne și a sprijinului acordat de stat pentru liră – până când a fost lovită puternic de pandemia COVID-19.

Erdogan la numit pe viceguvernatorul Uysal la conducerea băncii centrale în iulie 2019, după ce l-a demis pe predecesorul Murat Cetinkaya, spunând că banca nu a redus ratele dobânzilor pentru a stimula economia.