DISTRIBUIȚI

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat joi forţele kurde că au ucis 11 combatanţi sirieni susţinuţi de Ankara, încălcând acordurile de creare a unei „zone de securitate” în nord-estul Siriei, transmite AFP, potrivit agerpres.

„În această dimineaţă, 11 membri ai Armatei Naţionale Siriene au căzut ca martiri”, a declarat joi Erdogan, într-o conferinţă de presă, utilizând numele aliaţilor sirieni ai Ankarei care au participat la ofensiva turcă lansată luna trecută în Siria.


Citește și: Iranul A RELUAT îmbogățirea uraniului la Fordo

„Există chiar un număr mai mare de morţi într-o altă luptă”, a afirmat preşedintele turc. „Teroriştii nu se opresc din a ataca Armata Naţională Siriană şi, bineînţeles, Armata Naţională Siriană ripostează”, a adăugat el.

„Când ei îi atacă pe militarii noştri sau Armata Naţională Siriană, ar trebui să rămânem tăcuţi? Noi trebuie să ripostăm şi să facem chiar mai mult decât atât”, a spus Erdogan.

Preşedintele turc nu a precizat unde au avut loc luptele, dar Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, organizaţie nonguvernamentală), a menţionat confruntări începând de miercuri seara în apropiere de Ain Issa, localitate situată la circa 30 de km de frontiera turcă, fără a furniza un bilanţ.

Turcia a lansat luna trecută o ofensivă în nord-estul Siriei contra miliţiei kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), pe care Ankara o consideră „teroristă”, dar care este susţinută de Occident în lupta antijihadistă.

Citește și: Alertă FALSĂ de deturnare pe cel mai mare aeroport olandez – VIDEO

Această operaţiune militară a fost suspendată ca urmare a două acorduri convenite de Ankara cu Washington şi Moscova prin care se prevede retragerea YPG de pe majoritatea poziţiilor sale de pe o fâşie de 30 de km, în interiorul Siriei, de la graniţa cu Turcia.

Erdogan a deplâns joi din nou faptul că YPG nu s-a retras din toate zonele vizate. „Cei care ne-au făcut aceste promisiuni (…) nu le-au respectat încă”, a spus el.

Preşedintele turc a mai indicat că va discuta despre Siria cu preşedintele american Donald Trump în cadrul unei vizite la Washington săptămâna viitoare şi va face de asemenea o trecere în revistă a situaţiei cu omologul său rus Vladimir Putin.