DISTRIBUIȚI

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a închis marţi prin decret o universitate cofondată de unul dintre foştii săi prim-miniştri, Ahmet Davutoglu, care ulterior a devenit opozant lansându-şi propriul partid, relatează France Presse, potrivit agerpres.

„S-a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a Universităţii Sehir”, se arată în decretul semnat de Erdogan şi publicat în noaptea de luni spre marţi.


Citește și: SUA opresc exportul de armament sensibil în Hong Kong

Fondată în 2008, Universitatea Sehir a devenit o instituţie populară pentru noua elită conservatoare.

Erdogan şi Davutoglu au inaugurat-o oficial împreună în 2010, când primul era şef al guvernului şi celălalt, ministru de externe.

Davutoglu a devenit apoi prim-ministru în 2014, când Erdogan a fost ales preşedinte. În 2016, el a fost demis brusc pe fondul unei dispute cu şeful statului.

Din ce în ce mai critic, Davutoglu şi-a lansat anul trecut propria formaţiune politică, Partidul Viitorului, în speranţa de a concura cu Erdogan.

Citește și: Procesul celor patru polițiști implicați în moartea lui George Floyd va începe în martie

În acest context, Universitatea Sehir s-a aflat în centrul luptei dintre cei doi foşti aliaţi.

În decembrie, activităţile Universităţii Sehir au fost suspendate temporar şi transferate unei alte instituţii, oficial din cauza dificultăţilor sale financiare.

În ianuarie, fundaţia ce conducea universitatea, din care făcea parte Davutoglu, a fost confiscată de stat şi încredinţată unor administratori numiţi de guvern.