DISTRIBUIȚI

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a încercat joi să calmeze disputa maritimă cu Grecia din Mediterana de Est, afirmând că Ankara nu doreşte tensiune în regiune şi făcând un apel la dialog, relatează dpa, potrivit agerpres.

„Calea către o soluţie în estul Mediteranei trece prin dialog şi negociere. Nu căutăm o aventură inutilă şi nu vrem tensiune”, le-a spus la Ankara Erdogan membrilor formaţiunii sale, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).


Citește și: INCENDIU puternic în California (VIDEO)! Sute de case au fost evacuate!

Erdogan a acuzat totuşi Grecia că este responsabilă pentru alimentarea tensiunilor în estul Mediteranei, cerând Atenei să respecte drepturile Turciei.

Aliaţi în cadrul NATO, Turcia şi Grecia sunt angajate într-o dispută privind explorarea zăcămintelor de hidrocarburi în regiune. Grecia şi UE susţin că explorările Turciei sunt ilegale, dar Ankara pretinde că zona face parte din zona sa economică exclusivă.

Ankara a reluat luni explorările în Mediterana de Est, în replică la un acord între Grecia şi Egipt care stabileşte drepturile de foraj pentru petrol şi gaz în regiune.

În luna iulie, Ankara a decis să stopeze forajul pentru a dialoga cu Atena, după o solicitare în acest sens din partea cancelarului german Angela Merkel.

Citește și: Un ministru și apropiat al lui Maduro este infectat cu coronavirus

Erdogan a precizat că vasul de explorare a zăcămintelor de gaz Oruc Reis va continua operaţiunile de foraj la sud de insula greacă Megisti, în apropierea Turciei, până la 23 august.

Preşedintele turc a spus că va discuta chestiunea cu Angela Merkel şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la telefon, în cursul zilei.

Miercuri, preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că ţara sa îşi va spori temporar prezenţa militară în estul Mediteranei în contextul disputei dintre Turcia şi Grecia.