DISTRIBUIȚI
tass

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atacat miercuri pe omul de afaceri şi filantropul Osman Kavala, figură majoră a societăţii civile din Turcia, arestat din nou marţi la scurt timp după ce fusese achitat de justiţie într-un alt dosar, transmite AFP, scrie agerpres.

Un tribunal i-a achitat marţi, din lipsa de probe suficiente, pe Kavala şi alţi opt co-inculpaţi acuzaţi de ‘tentativă de răsturnare a guvernului” pentru susţinerea manifestaţiilor antiguvernamentale din 2013 legate de parcul Gezi din Istanbul.


Citește și : SpaceX anunţă primul transport turistic spaţial din istorie

Însă înainte chiar de a ieşi din închisoarea unde a fost încarcerat mai mult de doi ani, Kavala a fost plasat în arest în cadrul unei alte anchete, referitoare la tentativa de lovitură de stat care l-a vizat pe Erdogan în iulie 2016.

Într-un discurs pronunţat miercuri, la Ankara, în faţa deputaţilor partidului său, Erdogan a calificat mişcarea Gezi drept ‘un atac laş împotriva statului nostru şi a naţiunii noastre’, comparând-o cu ‘atacurile teroriste’ şi cu puciul eşuat din 2016.

Fără a-l numi, Erdogan l-a comparat pe Kavala cu miliardarul american de origine ungară George Soros. ‘Indivizi ca Soros se activează în culise pentru a semăna discordie, provocând revolte în anumite ţări. Braţul lor în Turcia este încarcerat, dar ei au îndrăznit să-l achite ieri (marţi) recurgând la manevre’, a declarat preşedintele turc. ‘Naţiunea noastră să fie liniştită: vom urmări acest caz foarte de aproape’, a adăugat el.

ONG-urile acuză cu regularitate presiunile exercitate de Erdogan asupra tribunalelor şi faptul că puterea judiciară se află în mare parte sub controlul celei politice.

Potrivit presei turce, citată de AFP şi dpa, Consiliul Judecătorilor şi Procurorilor (HSK), un organism care numeşte magistraţii, a aprobat miercuri deschiderea unei anchete asupra celor trei judecători care au pronunţat achitarea lui Osman Kavala.

Un anchetator va fi numit pentru a examina procedura care a condus la achitarea lui Kavala, a scris cotidianul proguvernamental Hürriyet.

Citește și : Germania vrea ‘să citească’ mesageriile criptate

Osman Kavala, om de afaceri şi filantrop în vârstă de 63 de ani, născut la Paris, este cunoscut cercurilor intelectuale din Europa.

Erdogan l-a atacat de mai multe pe Kavala în ultimii ani, acuzându-l, printre altele, de ‘finanţarea teroriştilor’.

Uniunea Europeană a criticat miercuri rearestarea lui Kavala, considerând că măsura ‘subminează odată în plus credibilitatea justiţiei în Turcia’.