DISTRIBUIȚI
EPA

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a declarat vineri preşedintelui rus Vladimir Putin că atacurile armatei siriene în nord-vestul Siriei provoacă o criză umanitară şi ameninţă securitatea naţională a Turciei, a anunţat preşedinţia turcă, citată de Reuters, potrivit agerpres.

Trupele siriene i-au încercuit pe rebeli, precum şi un post militar turc în nord-vestul Siriei într-o ofensivă pentru a recupera teritoriul şi oraşele pierdute la începutul războiului.


Citește și : Trei sferturi din victimele traficului de persoane din UE sunt români

Postul militar de observaţie din apropierea oraşului Morek este unul dintre cele 12 pe care Turcia le-a înfiinţat în nord-vestul Siriei în cadrul unui acord cu Moscova şi Teheranul în urmă cu doi ani pentru a reduce luptele între forţele preşedintelui Bashar al-Assad şi rebeli.

Turcia a sprijinit unele facţiuni rebele în regiunea de nord-vest Idlib, în timp ce Rusia şi Iranul îl susţin pe Assad.

Într-o convorbire telefonică, Erdogan i-a spus lui Putin că atacurile armatei siriene încalcă încetarea focului în Idlib şi deteriorează eforturile pentru o soluţie în Siria, a declarat preşedinţia turcă.

„Preşedintele a declarat că violările încetării focului de către regim şi atacurile din Idlib provoacă o mare criză umanitară, că aceste atacuri distrug procesul de soluţionare în Siria şi reprezintă o ameninţare serioasă pentru securitatea naţională a ţării noastre”, a adăugat preşedinţia.

Progresele recente ale forţelor lui Assad au pus trupele turce staţionate în regiune pe linia de tragere şi au strămutat sute de mii de oameni, ameninţând speranţele Ankarei de a împiedica un nou val de refugiaţi la graniţa sa de sud.

Citește și : Un avion de pasageri a efectuat o aterizare de urgență pe Aeroportul din Soci

La rândul său, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a cerut să se pună capăt imediat luptelor.

„Nimeni nu ne poate ţine forţele şi soldaţii prinşi în capcană. Discutăm această chestiune cu Rusia şi Iranul”, a declarat Cavusoglu într-o conferinţă de presă în Liban, referindu-se la trupele turce încercuite de forţele regimului la postul de observare Morek.

„Nu suntem acolo pentru că nu putem ieşi, ci pentru că nu vrem să ieşim. Suntem acolo în virtutea acordului încheiat cu Rusia”, a explicat el.