DISTRIBUIȚI
BBC

Cu ocazia vizitei de miercuri la Casa Albă, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că i-a restituit lui Donald Trump o scrisoare din 9 octombrie pe care acesta o încheiase cu un apel direct: „Nu fi dur. Nu fi prost!”, transmite Xinhua, potrivit agerpres.

Preşedintele SUA îi ceruse omologului său turc să dea dovadă de reţinere în intervenţia militară în Siria, împotriva forţelor kurde. Scrisoarea a fost făcută publică după câteva zile şi a circulat masiv în reţelele sociale, provocând reacţii faţă de limbajul noncoformist al lui Trump, însă nu l-a oprit pe Erdogan să ordone operaţiunea armatei.


Citește și: SUA anunță câți militari vor fi păstrați în Siria

BBC lăsase să se înţeleagă că scrisoarea a ajuns la coş, reaminteşte Reuters.

Miercuri, cei doi şefi de stat nu au ajuns la acorduri privind principalele diferende din relaţiile bilaterale.

La conferinţa de presă de după întâlnirea de la Casa Albă, Trump a insistat că achiziţionarea de către Turcia a sistemelor antirachetă ruseşti S-400 „creează unele provocări foarte serioase” şi că „vorbim despre asta continuu, am vorbit despre asta azi şi vom vorbi despre asta pe viitor”. Preşedintele american a sugerat că Washingtonul nu a reuşit să convingă Ankara să renunţe la achiziţie. El a subliniat şi relaţiile bune ale Statelor Unite cu kurzii din Siria, consideraţi de Turcia o ameninţare.

La rândul său, Erdogan a arătat că dezacordurile se menţin, însă a promis continuarea dialogului cu SUA.

Citește și: Tusk: Odată ieșită din UE, Marea Britanie va fi un ‘jucător de mâna a doua’

La întâlnire au fost prezenţi şi membri republicani ai Congresului SUA. Senatorul Ted Cruz a declarat ulterior: „Sperăm foarte mult că Turcia îşi va schimba cursul şi nu va folosi S-400. Nu dorim să vedem că Turcia se angajează în acţiuni ofensive împotriva kurzilor”. Colegul său Lindsey Graham a dat publicităţii un comunicat în care arată: „Sper să salvez această relaţie, dar numai în timp se va vedea dacă este posibil”.

Înaintea vizitei preşedintelui turc, oficiali din Departamentul de Stat american au recunoscut că între cele două ţări există „dispute” în multe privinţe.

A fost a doua oară când Erdogan a fost oaspete la Casa Albă în mandatul prezidenţial al lui Trump, început în 2017.